Oko 20.000 volontera iz cijele BiH učestvovalo u velikoj ekološkoj akciji

Kako je najavljeno, oko 20.000 volontera iz 60 općina cijele BiH učestvovalo je 26. i 27. aprila 2014. godine u akciji pod nazivom ''Let' s do it – Očistimo Zemlju za jedan dan'' tokom koje su uklanjali otpad sa divljih deponija i zelenih površina.
Oko 20.000 volontera iz cijele BiH učestvovalo u velikoj ekološkoj akciji

Općina Centar je i ove godine dala doprinos toj velikoj ekološkoj akciji koja je na njenom području provedena u nedjelju, 27. aprila. Osim volontera Udruženja ''Ruke'' iz Sarajeva, koje je zajedno sa Udruženjem ''Mozaik prijateljstva'' iz Banja Luke organizator akcije, učestvovali su građani, uposlenici Općine Centar te članovi Općinskog štaba civilne zaštite i 67 članova mjesnih štabova civilne zaštite.

 

Halil i Rifet Žilić, članovi Štaba civilne zaštite Mjesne zajednice ''Hrastovi-Mrkovići'', koji iako imaju status ratnih vojnih invalida, uvijek se odazovu ovoj akciji. –Osim što svake godine učestvujemo u čišćenju otpada sa divljih deponija, odazivamo se i na druge ekološke akcije koje imaju za cilj uređenje naše životne okoline, što je posebno važno za buduće naraštaje– kazali su Žilići.

 

Svi učesnici akcije u općini Centar su se okupili u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Organizatori su volonterima podijelili zaštitne rukavice i vreće za smeće. Ovogodišnja akcija je uvela novinu da se odvojeno sakuplja ambalažni otpad, staklo, plastične boce i najlon kese i otpremaju na reciklažu. Doprinos akciji su dali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' koji su očišćeni plato oko spomenika u Velikom parku oprali vatrogasnim šmrkom.

 

Nakon toga su volonteri očistili otpad sa lokacije u Ulici Patriotske lige kod broja 46 odnosno oko devastiranog objekta vrtića ''Razigrani dani'', a zatim i lokalitet kod Osnovne škole ''Nafija Sarajlić'' u istoj ulici između brojeva 55 i 57.

 

Zbog kišovitog vremena tokom proteklog perioda akcija je otkazana na 50 lokacija u Bosni i Hercegovini.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti