Održan prvi dio 19. sjednice Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 24. aprila 2014. godine prvi dio 19. redovne sjednice, na kojoj je razmatrano prvih pet tačaka dnevnog reda. Zasjedanje Vijeća je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća. Dogovoreno je da se nastavak 19. sjednice, na kojoj će biti razmatrano preostalih sedam tačaka usvojenog dnevnog reda, održi 15. maja.

Ovogodišnji budžet po rebalansu 43.562.792 KM

Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za 2013. godinu sa izvještajem o realizaciji projekata. Ukupno ostvareni budžetski prihodi u prošloj godini iznosili su 41.716.053 KM, a izdaci 23.481.975 KM. Neutrošena sredstva iz 2013. u iznosu 18.234.076 KM se prenose u budžet za 2014. godinu na već odobrene projekte. U raspravi je naglašeno da je u prošloj godini 99,36% budžetskih sredstava obezbijeđeno iz  vlastitih izvora i da su sredstva trošena domaćinski i na dobrobit građana te da je povećana vrijednost imovine Općine Centar za 3.700.000 KM i kapitala za 2.900.000 KM. Ukazano je na potrebu da se ubuduće povećava procent realizacije projekata i tako smanjuje iznos neutrošenih sredstava. Naime, u prošloj godini je procent realizacije projekata iznosio 70,36% čemu je jedan od glavnih uzroka kasno donošenje budžeta (u martu 2013.) i zbog toga pomjerena dinamika započinjanja procedura javnih nabavki za kapitalne projekte.

Shodno usvojenom Izvještaju o izvršenju budžeta za 2013. godinu Općinsko vijeće je usvojilo i Izmjene i dopune budžeta za 2014. godinu (sa pripadajućom odlukom o izvršenju) koji sada iznosi 43.562.792 KM. Pri rasporedu neutrošenih prošlogodišnjih sredstava uzeti su u obzir projekti koji su prošli procedure javnosti i koje je Vijeće već odobrilo a za koje su potrebna dodatna sredstva. Općinski načelnik je kao predlagač prihvatio prijedloge vijećnika da se u budžetu izdvoji 40.000 KM za objekat za rehabilitaciju RVI i drugih pripadnika boračke populacije, s tim da se u vrijednosti tog iznosa obezbijedi korištenje usluga objekta članovima boračkih udruženja općine Centar. Prihvaćen je i prijedlog da se obezbijedi 16.000 KM za prevoz učenika Osnovne škole ''Nafija Sarajlić'' koji stanuju na Kromolju, Betaniji i Nahorevu. U vezi sa prijedlogom da se finansijski pomogne Gradu Sarajevu putem povećanja procenta izdvajanja prihoda Općine Centar po osnovu komunalnih taksi, zaključeno je da se to pitanje razmatra na zajedničkom sastanku gradonačelnika i predstavnika četiri gradske općine.

300.000 KM prihod od kamata na oročena sredstva

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2013. godinu prema kojem je ostvareno 314.253 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 36,63% više u odnosu na plan. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka.  Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostarivala godišnji prihod od oko 200.000 KM koje je ulagala u projekte od općeg interesa.

Usvojena odluka o odobravanju povoljnih kredita za zapošljavanje

Na ovoj sjednici usvojena je Odluka o uslovima i načinu odobravanja kredita iz sredstava budžeta Općine Centar namijenjenih za razvoj i zapošljavanje. Odluka ima za cilj finansijsku podršku razvoju poduzetništva i zapošljavanja na području općine Centar putem povoljnijih uslova kreditiranja, za što je u ovogodišnjem budžetu planirano 625.793 KM. Kreditna linija je isključivo iz tih sredstava, daje se putem banaka bez kamata i namijenjena je za mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike u oblasti proizvodnih i uslužnih djelatnosti, poljoprivredne proizvođače kao i za lica koja žele prvi put pokrenuti vlastiti biznis. Na osnovu obezbijeđenog kreditnog iznosa planirana je finansijska podrška za 20-30 malih i srednjih preduzeća i početak 15-20 novih biznisa.

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Općinsko vijeće je i na ovoj sjednici informisano o radu na projektima vodosnabdijevanja područja Nahorevo, a koji se odnose na izvorišta ''Bijele stijene'' i ''Klanice''. Vijećnici su informisani da je Općina Centar precizirala zahtjev Gradskoj upravi za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju lokalnog vodovoda sa izvorišta ''Klanice'' za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja te da su obavljeni razgovori sa predstavnicima Gradske uprave, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i dogovoreno da Katastar Općine Centar uradi trasu u digitalnoj formi i dostavi Zavodu za planiranje razvoja. Održan je i sastanak sa predstavnicima Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu i dogovoreno da se inovira idejno rješenje vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja na području općine Centar i općine Stari Grad iz marta 2006. godine.

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo zaključak da se ne započinju radovi na izgradnji vodovoda sa izvorišta ''Bijele stijene'' dok se ne pokrene projekt vezan za izvorište ''Klanice'' i da se sredstva rasporede jednako na oba projekta, odnosno da se 150.000 KM prebaci za projekt vodosnabdijevanja sa izvorišta ''Klanice''.

Donijeti izmjene Zakon o javnim ustanovama

Općinsko vijeće je usvojilo inicijativu grupe vijećnika, a na prijedlog Komisije za utvrđivanje načina izmjene općih akata JU ''Centar za sport i rekreaciju'', za pokretanje po hitnom postupku procedure za izmjene i dopune Zakona o ustanovama. Zaključeno je da se inicijativa uputi u redovnu proceduru prema Parlamentu Federacije BiH - Predstavničkom domu i Domu naroda, Skupštini Kantona Sarajevo i Gradskom vijeću Sarajeva.

Izbor članova komisija Općinskog vijeća

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja, Vijeće je donijelo odluke o razrješenju i imenovanju članova pojedinih komisija. Tako je članstva u Komisiji za obrazovanje razriješena Edina Bilić-Komarica i na tu dužnost izabrana Lejla Hodović. Ajla Smailagić je izabrana za člana Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi umjesto Emine Kujundžić koja je razriješena te dužnosti. Članstva u Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti razriješen je Mevludin Efendić i na tu dužnost je izabran Izet Alić.

Vijećničke inicijative i pitanja

Općinski vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojna pitanja i inicijative. O pojedinim inicijativama se i glasalo. Tako su podršku Vijeća dobile inicijative da se održi tematska sjednica o problemima sa psima lutalicama i sa odlaganjem smeća; da se do juna izvrši uređenje spomen-obilježja ''Vječna vatra''; da se obavežu svi telekom operateri, RTV stanice i svi drugi koji traže dozvolu za instaliranje antena da dostave izjavu i certifikat da antene nisu štetne za ljudsko zdravlje. Prihvaćene su i inicijative da se za narednu školsku godinu obezbijede sredstva za prevoz učenika Osnovne škole ''Nafija Sarajlić'' koji stanuju na Kromolju, Betaniji i Nahorevu, kao i da se formira radna grupa predstavnika izvršne i zakonodavne općinske vlasti koja bi u GRAS-u vodila razgovore o uvođenju gradskog prevoza u naselju Soukbunar. Podršku Vijeća dobile su i inicijative da se u potpunosti realizira ranije usvojen zaključak o isplati sredstava za rad Kluba vijećnika SDU u Općinskom vijeću Centar; da se sačini aplikacija za evidentiranje vijećničkih pitanja i inicijativa i dostavljanje odgovora te da se pozivi za sjednice Općinskog vijeća, osim elektronski, dostavljaju i u pisanoj formi.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti