Obilježena godišnjica stradanja beba iz Doma Bjelave

Na sedmu godišnjicu pogibije šest beba u požaru u Dječijem domu na Bjelavama, predstavnici Kantona Sarajevo, Gradske uprave i Općine Centar su zajedno sa uposlenicima Doma ''Bjelave'' 22. aprila 2014. godine na gradskom groblju ''Vlakovo'' polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast nedužno nastradalima u ovoj velikoj tragediji.

 

U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, cvijeće je položio njegov savjetnik Mustafa Resić.

U požaru koji je izbio na trećem spratu ''Doma za djecu bez roditeljskog staranja'' (Dječiji dom ''Bjelave'') 22. aprila 2007. godine smrtno je stradalo šest beba (četiri dječaka i dvije djevojčice), štićenika ove ustanove. Tog tragičnog dana nastradali su: Medina Bostandžija, Al’Dina–Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići, rođeni 2006. godine te Damir Pejanović, rođen 2007. godine, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

Prilikom polaganja cvijeća na groblju Vlakovo Mustafa Resić je rekao: -Kako svake godine, tako i sada ovaj događaj jako bolno doživljavam. Ovo treba da bude opomena i poruka institucijama da nema opravdanja da se ne nalaze sredstva za ovakve ustanove. Općina Centar će sigurno i u budućnosti pomagati rad Doma na Bjelavama i ostale koje rade humane poslove.

-Želimo poslati jasnu poruku da ove bebe nisu zaboravljene i da žive u našim mislima i srcima- kazao je ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić i dodao da je u planu izgradnja kuće koja će biti posebna organizaciona jedinica pri Domu ''Bjelave'' gdje će biti smještena djeca koja navrše 18 godina i izlaze iz Doma, kao i ona djeca koja su u hraniteljskim porodicama.

Prisutnima se obratio i v.d. direktora Dječijeg doma ''Bjelave'' Saudin Đurđević koji je rekao: -Sjećanja su svježa i danas. Šta kazati? Riječi utjehe, riječi koje bi pomogle ne postoje, jer su naše bebe stradale. Poučeni iskustvom, naša briga za djecu je sada mnogo veća-.

Drugostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 31. maja 2010. godine, dugogodišnji direktor Doma Bjelave Amir Zelić i medicinska sestra Suada Čengić oslobođeni su optužbi da kao odgovorne osobe nisu preduzeli sve mjere propisane Zakonom o zaštiti protiv požara. Amir Zelić je usljed srčanog udara preminuo 26. aprila 2012. godine u 55. godini života.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti