Posjeta katoličkim i pravoslavnim vjernicima za nastupajuće blagdane

Povodom predstojećih praznika - katoličkog Uskrsa i pravoslavnog Vaskrsa, koje ove godine vjernici obilježavaju u nedjelju, 20. aprila 2014. godine, 50 porodica katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti a koje su većinom slabijeg imovnog stanja, dobilo je pakete sa osnovnim prehrambenim artiklima koje im je obezbijedila Općina Centar u saradnji sa Narodnom kuhinjom ''Stari Grad''.
Posjeta katoličkim i pravoslavnim vjernicima za nastupajuće blagdane

Paketi su podijeljeni po kućnim adresama u petak, 18. aprila 2014. godine. Tom vrstom pomoći za pomenute vjerske praznike obuhvaćene su porodice koje žive na području mjesnih zajednica ''Pionirska dolina-Nahorevo'', ''Džidžikovac-Koševo I'', ''Breka-Koševo II'', ''Mejtaš-Bjelave'', ''Betanija-Šip'', ''Koševsko brdo'' i ''Park-Višnjik''. Paketi sa osnovnim životnim namirnicama ukupne težine oko 15 kilograma i vrijednosti 50 KM sadrže: brašno, ulje, kuhinjsku so, rižu, grah, šećer, palentu, geršlu, feta sir, makarone, džem, konzerve ribe i pilećeg nareska.

 

–Prema podacima koje su nam dostavili sekretari mjesnih zajednica Centra i pojedina humanitarna udruženja odredili smo po 25 katoličkih i pravoslavnih porodica koje će dobiti pakete. Ovakvu praksu dostave paketa na kućnu adresu je načelnik Dževad Bećirević ustanovio tokom proteklih božića, jer se u većini slučajeva radilo o starim i bolesnim ljudima. Prilikom sačinjavanja spiskova vodili smo računa da uvrstimo nove porodice, kako bi što veći broj ljudi bio obuhvaćen ovom pomoći– kazao je savjetnik načelnika Tarik Hadžiomerović koji je, u ime načelnika Općine Centar, zajedno sa Ibrahimimom Burazerovićem, koordinatorom u Službi za lokalnu samoupravu uručivao pakete porodicama na kućne adrese.

 

 

Jedna od porodica koju su danas posjetili predstavnici Općine bila je i porodica Zore Časar, koja je supruga poginulog borca Armije RBiH Miroslava Časara. –Najviše mi znači pažnja koju su meni i mojoj porodici uoči blagdana ukazali predstavnici Općine Centar, na čemu se posebno zahvaljujem načelniku Dževadu Bećireviću. 

 

 

Na ukazanoj pažnji i pruženoj pomoći se također zahvalio i Vlatko Pešikan, generalni tajnik Udruge HVO Županije/Kantona Sarajevo. –U našoj vojnoj postrojbi je osim katolika bilo i pravoslavaca i muslimana. Stoga pred svaki vjerski blagdan, u saradnji sa Općinom Centar, za naše socijalno-ugrožene porodice podijelimo pakete sa hranom kako bi barem tada imali bogatije trpeze– kazao je Pešikan.

 

 

Ovakva akcija je također provedena i povodom katoličkog i pravoslavnog Božića kada je 70 porodica katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti sa područja Centra dobilo pakete sa osnovnim prehrambenim artiklima, te za 8. april – Međunarodni dan Roma kojom prilikom je organizovana podjela pomoći za 34 romske porodice sa Crnog vrha i Koševskog brda. Pojedine porodice je tada posjetio i načelnik Dževad Bećirević.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti