Obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja

Na drugom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 2. maja - Dana Općine Centar, a koji je održan 16. aprila 2014. godine, utvrđen je protokol manifestacija kojima će se obilježiti najznačajniji datum iz novije historije centralne sarajevske općine – kada su se ratne 1992. godine izvojevale bitke za odbranu centra grada.
Obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja

Organizacionim odborom, kojeg čine predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar te predstavnici boračkih udruženja, predsjedava Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

 

Prema utvrđenom protokolu, najznačajnije aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar bit će održane u petak, 2. maja 2014. godine. Tog dana će delegacije Općine i boračkih udruženja položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja ''Vječna vatra'', ''Mala kula'' na Grdonju, te kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Nakon toga će u velikoj sali Općine Centar biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti upriličeno i uručenje simboličnih novčanih donacija za 30 socijalno ugroženih boračkih porodica.

 

U Domu mladih na Skenderiji će 6. maja biti premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom ''Bosanke – snaga na koju se nije računalo'', čiju produkciju je finansijski pomogla Općina Centar sa 15.000 KM.

 

Kao i svake godine, ispred spomen-obilježja ''Debelo brdo'' u Trebevićkoj ulici bit će obilježen i Dan Odreda Soukbunar.

 

Općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport će zajedno sa Fondom Memorijala organizirati za učenike devetih razreda 11 osnovnih škola sa područja općine Centar posjetu ratnom tunelu ''D-B'' gdje će biti održan historijski čas o velikoj ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

 

Na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra od 6. do 9. maja 2014. godine će biti održan sajam ljekovitog bilja i pčelarstva u organizaciji Udruženja ''Dječiji i omladinski centar DIO SRCA'' iz Sarajeva. 

 

Obilježavanju Dana Općine Centar svoj doprinos će od 2. do 9. maja također dati i: Centar za kulturu, Centar za sport i rekreaciju, Planinarsko-smučarsko društvo ''Centar'', Streljački klub ''Sarajevo'', Gimnazija Obala i Fudbalski klub ''Jug''.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti