Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

U utorak, 8. aprila 2014. godine Organizacioni odbor za obilježavanje 2. maja - Dana Općine Centar, na čelu sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Nedžadom Ajnadžićem, održao je sastanak posvećen pripremama manifestacija koje se održavaju od 2. do 9. maja kojima se obilježava jedan od najznačajnijih datuma u historiji centralne gradske općine. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u radu Odbora učestvuju i predstavnici općinskih boračkih organizacija.
Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

Kako je 2. maj zvanično i Dan Kantona Sarajevo i Dan Općine Stari Grad, Organizacioni odbor je usvojio zaključak da uputi inicijativu nadležnima u Kantonu Sarajevo i Općini Stari Grad za zajedničku organizaciju obilježavanja pomenutog datuma.

 

Kao i proteklih godina, u sklopu obilježavanja Dana Općine Centar bit će održan prigodan kulturno-umjetnički program na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra. Osim toga, delegacije Općine Centar će položiti cvijeće na gradska spomen-obilježja i šehidsko mezarje Kovači, a bit će održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Centar i dodjela novčanih nagrada pojedincima i kolektivima koji su dali izuzetan doprinos da se uspostavi normalno funkcionisanje općinskih službi nakon što je 7. februara zapaljena zgrada Općine Centar. Kako je dogovoreno na Organizacionom odboru, dugogodišnja praksa uručivanja priznanja Općine Centar će umjesto na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Centar povodom Dana Općine biti pomjerena za 25. novembar – Dan državnosti BiH, do kada će Općinsko vijeće usvojiti izmjene i dopune Odluke o općinskim priznanjima. 

 

Tokom majskih dana se tradicionalno obilježava i Dan Odreda Soukbunar, a planirano je i održavanje historijskog časa za učenike iz osnovnih škola sa Centra. Uz finansijsku podršku Općine Centar, Udruženje za zaštitu istorijskih vrijednosti BiH ''Haber'' je uradilo produkciju dokumentarnog filma ''Uloga žene u odbrani Bosne i Hercegovine'', čija premijera će biti u okviru obilježavanja Dana Općine Centar.  I ove godine će povodom 2. maja socijalno ugroženim boračkim porodicama biti dodijeljene simbolične jednokratne novčane donacije Općine.

 

Na sastanku je dogovoreno da svi učesnici u organiziranju manifestacija do 11. aprila dostave prijedloge za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja, uz sugestiju da se troškovi organizacije smanje na minimum kako bi ostalo više sredstava za jednokratne pomoći boračkim porodicama.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti