Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva za 6. april

Povodom Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja od fašizma 1945. godine, održana je u nedjelju, 6. aprila 2014. godine u Narodnom pozorištu svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio Sabahudin Delalić, predsjedavajući Gradskog vijeća.
Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva za 6. april

Svečanoj sjednici su, osim vijećnika Gradskog i općinskih vijeća četiri gradske općine, predstavnika svih nivoa vlasti, političkih partija i boračkih organizacija, prisustvovali i bivši gradonačelnici Sarajeva, zatim članovi diplomatskog kora i delegacije prijateljskih gradova Zagreba, Dubrovnika, Pule, Konye i Novog Pazara.

 

Ovom prilikom je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručio priznanja i nagrade Grada Sarajeva za 2014. godinu. Dobitnica Pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u ovoj godini je Nada Đurevska, sarajevska glumica i prvakinja drame Narodnog pozorišta. Grupna Šestoaprilska nagrada pripala je arhitektima Smaji Mulaomeroviću (posthumno) i Ferhadu Mulabegoviću, koji su u kontinuitetu od 1996. do 2008. godine izradili cjelokupne projekte obnove Vijećnice. Kolektivna Šestoaprilska nagrada pripala je i Nogometnoj reprezentaciji BiH, u čije ime je to veliko priznanje primio Elmir Pilav, sekretar Nogometnog saveza BIH.

 

Titulu Počasnog građanina Sarajeva ponio je Tilman Zulch, predsjednik Društva za ugrožene narode ''Internacional'', jedan od najpoznatijih svjetskih boraca za odbranu ljudskih prava koji je među prvima odlučno digao glas protiv agresije na Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Priznanje ''Graham Bamford'' pripalo je posthumno Goranu Čengiću i Srđanu Aleksiću za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam. Plaketa Grada Sarajeva posthumno je dodijeljena za sarajevskog čistača cipela i jednog od simbola ovog grada Huseina Hasanija poznatijeg kao čika Mišo. U njegovo ime, Plaketu Grada Sarajeva je preuzeo njegov sin Ramiz Pašić, koji je nastavio očev zanat. Priznanje ''Sarajevska pahuljica'' dobio je Edin Talović, najmlađi kantautor u Sarajevu i BiH.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti