Delegacije položile cvijeće povodom Dana Grada Sarajeva

Obilježavajući Dan Grada Sarajeva, 6. aprila 2014. godine na Dan oslobođenja Sarajeva 1945. godine i početka opsade grada 1992. godine - najduže u novijoj evropskoj historiji, delegacije svih nivoa vlasti u BiH, boračkih udruženja i drugi sugrađani te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva: Dubrovnika, Podgorice i Novog Pazara, položili su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i nekoliko gradskih spomen-obilježja i odali počast svim poginulim tokom protekla dva rata.
Delegacije položile cvijeće povodom Dana Grada Sarajeva

U ime Općine Centar su načelnik Dževad Bećirević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić i općinski vijećnici položili cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, kao i ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'', zatim u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i spomen-obilježja ubijenim policajcima.

 

Prilikom polaganja cvijeća Nedžad Ajnadžić je kazao da je 6. april veoma značajan za Bosnu i Hercegovinu i njenu državotvornost te da je simbolički povezan sa Drugim svjetskim ratom kada je Sarajevo oslobođeno od okupatora, kao i sa posljednjim ratom kada je tokom aprilskih dana 1992. godine počela agresija na suverenu, demokratsku i nedjeljivu državu BiH. -Ono što je posebno važno jesu činjenice koje se mogu upisati kao kuriozitet - da je u 20. vijeku glavni grad jedne države bio 1.400 dana pod opsadom, da je zaustavljen dotok plina, struje i vode čime je onemogućen normalan život njegovih građana. Ne smije se zaboraviti da je u opkoljenom Sarajevu život izgubilo 11.700 civila među kojima 1.700 djece kojima danas odajemo počast. Posebnu zahvalnost i duboko poštovanje dugujemo za 6.585 pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH koji su dali svoj život za odbranu grada i države BiH, što je jedan u nizu razloga koji nas obavezuje da volimo i izgrađujemo ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu- rekao je Ajnadžić.

 

Delegacije su također položile cvijeće na gradskim grobljima Sveti Josip i Sveti Marko, na Šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, u spomen-parku na Vracama, na Starom jevrejskom groblju i Trgu ZAVNOBiH-a te ispred biste Vladimira Perića Valtera, narodnog heroja i jednog od oslobodilaca Sarajeva 1945. godine.

 

Predsjednica ''Kluba Sarajlija'' u Dubrovniku Vesna Batinić, koja je bila u delegaciji Grada Dubrovnika, je kazala: –Posljednih šest godina dolazimo 6. aprila u Sarajevo kako bismo obilježili taj historijski dan, kada se svi trebamo pokloniti ovome gradu i njegovim žrtvama. Kako u Sarajevu, tako i u Dubrovniku od četrdesetih godina prošlog vijeka desilo se mnogo ružnih i lijepih stvari, a mi smo uvjerenja da će sa svakim našim dolaskom u ovaj grad situacija biti puno ljepša– kazala je Batinić.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti