Otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom

Svečanim otkrivanjem ploče u utorak, 1. aprila 2014. godine zvanično je otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom u Ulici Sutjeska 18 (općina Centar). Otvaranje ovakvog centra je pokrenuo Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH - SUMERO u okviru projekta “Osnaživanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, uz finansijsku podršku USAID misije u Bosni i Hercegovini.
Otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom

Svečanom otvaranju Centra je prisustvovao Vjekoslav Čamber, federalni ministar rada i socijalne politike, a u ime Općine Centar, Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića.

 

Direktor Saveza SUMERO Haris Haverić je ovom prilikom kazao da je SUMERO najveća organizacija koja se bavi pitanjima osoba sa intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovine. –Danas ne otvaramo objekat u kojem će osobe sa invaliditetom biti samo smještene u neki prostor, već će ovdje dobijati podršku i edukaciju te će im biti pruženo znanje kako bi iskoristili svoje potencijale i ostvarivali prava koja im pripadaju– kazao je Haverić.

 

Nešto više o novootvorenom Centru je govorio dr. Haris Memišević, stručni saradnik Saveza SUMERO. -Cilj ovog projekta jeste da se poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom u BiH. Znamo da je dosadašnja praksa pokazivala da se ove osobe mahom, nakon završenog formalnog obrazovanja, smještaju u institucije. Dakle, lokalna zajednica nije imala drugi oblik podrške osobama sa invaliditetom. Na ovaj način želimo promijeniti taj pristup tako da će osobe sa invaliditetom i osobe sa intelektualnim teškoćama moći ostati u lokalnoj zajednici i biti puni i ravnopravni članovi društvene zajednice– kazao je Memišević.

 

U ime Općine Centar, skupu se obratio Mustafa Resić i uputio čestitke Savezu SUMERO na sjajnoj aktivnosti koja pokazuje neskrivene mogućnosti humanizma i plemenitosti. -Imam zadovoljstvo da, u ime načelnika Dževada Bećirevića i prisutne Varje Nikolić, izrazim uvjerenje da će Općina Centar u vremenu koje je pred nama pomagati na različite načine ovaj lijepi projekt. Sretan sam što smo mi prvi otvorili vrata i dali prostorije u kojima je sada smješten Centar i nadam da ćemo u budućnosti nastaviti finansijski podržavati ovaj projekat– kazao je Resić. Predsjedavajuća Nikolić je dodala: –Poziv za otvaranje Centra sam primila sa velikom radošću, jer se radi o misiji koja ima visoko humane ciljeve usmjerene na promovisanje ljudskih prava i zastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama i njihovo socijalno uključivanje u lokalnu zajednicu. Također želim reći da je planirano održavanje jedne tematske sjednice Općinskog vijeća Centar posvećena položaju osoba sa invaliditetom na području općine Centar s ciljem poboljšanja kvaliteta njihovog života, kao i članova njihovih porodica-.

 

Osim u Sarajevu, centri ovakve vrste koji će služiti za integraciju osoba sa invaliditetom u lokalnu zajednicu, prethodno su otvoreni u Bugojnu i Odžaku (27. marta 2014. godine) te u općini Prozor-Rama (28. marta 2014. godine).

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti