Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 18. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 27. marta 2014. godine u obnovljenoj velikoj sali Općine Centar, koja je također bila oštećena tokom protesta 7. februara kada je zapaljena općinska zgrada. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.

Općinske stipendije dobilo 111 srednjoškolaca i 92 studenta

Na ovoj sjednici Vijeće je, na prijedlog Komisije za obrazovanje, donijelo odluku o izboru učenika i studenata za dodjelu stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' u školskoj 2013./2014. godini. Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno dobilo je 111 učenika srednjih škola, a stipendije u iznosu od 120 mjesečno dobila su za ovu školsku godinu 92 redovna studenta. Izbor kandidata vršen je u skladu sa kriterijima i na osnovu provedenog bodovanja na način kako je propisano Pravilnikom o dodjeli stipendije ''Prof. dr. Husein Kulenović'', pri čemu su kandidati bodovani po osnovu rezultata u učenju i na takmičenjima, kao i po osnovu niskog porodičnog standarda i otežanih uvjeta života te učešća roditelja u oružanim snagama. Za stipendije srednjoškolcima i studentima Općina je obezbijedila oko 200.000 KM.

Stanje sigurnosti u 2013. godini

Vijećnicima je na ovoj sjednici prezentirana Informacija o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Centar Sarajevo i aktivnostima policijskih službenika u 2013. godini. Uvodne napomene dao je načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač i naglasio da je bezbjednosna situacija na Centru u prošloj godini bila stabilna, sa trendom poboljšanja u svim oblastima, izuzev oblasti sigurnosti saobraćaja s obzirom na porast broja saobraćajnih nesreća.

U prošloj godini je na području PS Centar izvršeno 1.185 krivičnih djela, što je za 62 manje krivičnih djela u odnosu na 2012. godinu. Bitno je da nije bilo najtežih krivičnih djela – ubistava i pokušaja ubistava. Najveći broj krivičnih djela (83,71%) odnosio se na imovinske delikte, čiji broj je povećan u odnosu na prethodnu godinu, ali je značajno smanjen broj teških krađa uz visok procent rasvijetljenosti - 70,71%. Slobode je lišen 391 počinilac krivičnog djela i podneseno 348 izvještaja protiv 532 lica od kojih su 382 povratnici u vršenju krivičnih djela i 33 maloljetna lica. Uspješno je razbijena i veća organizovana grupa koja je vršila razbojništva i teške krađe imovine, posebno automobila.

S obzirom na visok procent učešća maloljetnih lica u krivičnim djelima teških krađa i razbojništava, borba protiv maloljetničke delinkvencije će biti i u narednom periodu jedan od prioritetnih zadataka policije i drugih subjekata društva. Suzbijanje i sprečavanje zloupotrebe opojnih droga također zaslužuje posebnu pažnju i multidisciplinarni pristup imajući u vidu povećanje stope kriminaliteta u tom segmentu. S tim u vezi, općinski vijećnici su uputili pohvale za aktivnosti i projekte koje uspješno vodi Komisija Općinskog vijeća za prevenciju maloljetničke delinkvencije i narkomanije.

Vijećnici su u raspravi povodom ove tačke dnevnog reda dali punu podršku aktivnostima policije i uputili više konkretnih prijedloga i sugestija koje će biti dostavljene Policijskoj upravi u cilju poboljšanja zaštite sigurnosti građana i njihove imovine.

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Općinsko vijeće je i na ovoj sjednici informisano o projektima vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Betanija, Šip i Poljine a koji se odnose na izvorišta ''Bijele stijene'' i ''Klanice''. S obzirom na to da iz Gradske uprave još nije stigla urbanistička saglasnost za projekt vodosnabdijevanja Nahoreva sa izvorišta ''Klanice'' (koje je na području općine Stari Grad), zaključeno je da članovi komisije za praćenje realizacije pomenutih projekata posjete Nahorevo i razgovaraju sa stanovnicima tog naselja te da se nakon toga ponovo održi sastanak predstavnika Općine Centar i Grada Sarajeva kako bi se maksimalno ubrzao postupak izdavanja urbanističke saglasnosti i krenulo u dalju realizaciju projekta.

Usvojena odluka o privremenom finansiranju Kluba vijećnika SDU

Na ovoj sjednici Vijeće je usvojilo Odluku o privremenom finansiranju Kluba vijećnika Socijaldemokratske unije BiH u Općinskom vijeću Centar. Odlukom je propisano da se 30% sredstava iz budžetskog granta a koja su namijenjena za svaku parlamentarnu grupu, neće isplaćivati SDU BiH do okončanja sudskog postupka koji se vodi na Kantonalnom sudu Sarajevo, a da se Klubu vijećnika SDU u Centru isplaćuje 70% sredstava predviđenih za raspored srazmjerno broju na izborima dobijenih mandata općinskih vijećnika koje svaka parlamentarna grupa ima u trenutku raspodjele. Ova odluka je donesena da bi Klub vijećnika SDU u Općinskom vijeću Centar mogao funkcionisati, jer nisu dobili potrebna finansijska sredstva za vrijeme mandata ovog vijeća, a zbog situacije koja je nastala u samoj stranci. Pomenuta odluka je ograničenog dejstva do okončanja sudskog postupka ili dok se ne izmijeni Odluke o učešću u finansiranju rada parlamentarnih grupa.

Poslovni prostori

Vijeće je donijelo odluke o dodjeli u petogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, u ulicama Čekaluša 47 (suteren), Čobanija 2 (dvorište), Kaptol 4 i Skenderija 7 (suteren). Usvojena je i odluka o prestanku važenja Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija Općine Centar u Ulici Radićeva 9.

Zamjenski stan za ''ruševinca''

Općinsko vijeće je donijelo odluku da Karić Mehi, na osnovu izvršne presude Općinskog suda u Sarajevu, dodijeli garsonjeru površine 25 m2 u Prvomajskoj ulici 45/I, čiji je vlasnik Općina Centar. Garsonjera se dodjeljuje kao zamjenski stan za porušeni stan u Ulici Halida Kajtaza 50 na kojem je Karić Meho imao stanarsko pravo. Na osnovu ove odluke Karić Mehi pripada pravo da otkupi garsonjeru shodno odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo FBiH.

Gradsko građevinsko zemljište

Vijeće je donijelo rješenja i zaključke po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije, zahtjevima za preuzimanje gradskog građevinskog zemljišta i za davanje saglasnosti radi prometa nedovršenom zgradom.

Saglasnost za izmjenu naziva ulice na Soukbunaru

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na inicijativu građana Mjesne zajednice ''Soukbunar'' za izmjenu naziva Ulice ''Pećina'' u naziv ''Zijada Puške'' na Soukbunaru. Inicijativa da se ta ulica zove po poginulom borcu Armije RBiH Zijadu Puški dostavljena je putem MZ ''Soukbunar'' Komisiji za javna priznanja i obilježavanja historijskih događaja i ličnosti, a odluku o tome će donijeti nadležni u Kantonu Sarajevo.

 

Nakon rasprave o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o općinskim priznanjima, Vijeće je odlučilo da taj dokument povuče i da predlagač – Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti do naredne sjednice pripremi tekst izmjena i dopuna Odluke o općinskim priznanjima koji će sadržavati prijedloge i sugestije koje su dali vijećnici u raspravi na ovoj sjednici. Shodno tome, sa dnevnog reda 18. redovne sjednice povučen je i prijedlog Javnog poziva i kriterija za dodjelu općinskih priznanja u 2014. godini.

Općinsko vijeće je primilo k znanju redovnu godišnju Informaciju o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca i aktivnostima Općine Centar na poboljšanju njihovog položaja u 2013. godini.

Vijećničke inicijative

Vijećnici su na 18. redovnoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja građana. O pojedinim inicijativama se Vijeće i izjašnjavalo. Tako je podršku većine općinskih vijećnika dobila inicijativa za donošenje odluke kojom bi se parking kod Narodnog pozorišta, koji je u vlasništvu Općine, stavio u funkciju, što bi bilo od višestruke koristi za građane. Ovim činom bi se otvorilo više radnih mjesta za pripadnike boračke populacije, dok bi se ostvarenim prihodima finansirali svi termini dugogodišnjih korisnika u prostorijama FIS-a, s tim da oni smanje članarinu za 60%.

Usvojene su i inicijative da Općinsko vijeće naloži Komunalnoj inspekciji da zatvori sve nelegalne parking prostore na području Općine, kao i da se donese elaborat o lokacijama gdje treba postaviti ''ležeće policajce'' kako bi se povećala sigurnost učesnika u saobraćaju. Podršku većine vijećnika dobila je i inicijativa da se odmah krene u postupak u cilju vraćanja Općini Centar njene imovine kako bi se obezbijedili preduvjeti za što hitniju obnovu vrtića ''Razigrani dani'' na području MZ ''Breka-Koševo II''.

Usvojen je prijedlog da se na narednoj sjednici Vijeća, u sklopu Odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita za razvoj i zapošljavanje, usvoje kriteriji za zapošljavanje, kao i prijedlog da se ide u proceduru izmjene Odluke o davanju u zakup poslovnih prostorija u dijelu koji se odnosi na boračku populaciju. Podršku Vijeća dobila je inicijativa da se ustanovi i od 2015. godine obilježava Dan mladih Općine Centar (o čemu treba provesti javnu raspravu), kao i inicijativa da se nagrade svi oni koji su nesebično pomagali u gašenju požara i spašavanju života i imovine Općine 7. februara,  otklanjanju posljedica i sanaciji devastirane zgrade. Podršku većine vijećnika nije dobila inicijativa da se Skupštini Kantona uputi zahtjev da omogući besplatno korištenje prostorija Doma mladih na Skenderiji za svakodnevna zasjedanja Plenuma građana.