Upis djece u prvi razred osnovne škole

Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
Upis djece u prvi razred osnovne škole

Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života, tako da će se 2014. godine u prvi razred osnovne škole upisivati djeca godišta 2008. i 2009.

 

Upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola, pri čemu je potrebno dostaviti slijedeću dokumentaciju: izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i uvjerenje da je dijete pohađalo Obavezni predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu.

 

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga (pedagoga-psihologa ili psihologa) i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života. Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može omogućiti upis u školu djetetu koje je mlađe od utvrđene starosne dobi predviđene za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ako to traže roditelji ili staratelji i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti