Općina Centar izdvojila 20.000 KM Zemaljskom muzeju BiH

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar odobren je iznos od 20.000 KM za pomoć u radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, što predstavlja nastavak kontinuirane podrške radu jedne ovakve institucije od značaja za BiH.
Općina Centar izdvojila 20.000 KM Zemaljskom muzeju BiH

Protokol o realizaciji navedenih sredstava potpisali su 20. marta 2014. godine u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Muzeja Adnan Busuladžić.

 

Tom prilikom je direktor Busuladžić kazao da ovo nije prva finansijska podrška Općine Centar koja je to činila i proteklih godina. –Donirana sredstva više imaju moralnu poruku i Općina Centar nije adresa koja treba rješavati problem Zemaljskog muzeja BiH, jer je problem mnogo ozbiljniji i veći. Sredstva ćemo iskoristiti za najurgentnije stvari - za struju, održavanje alarmnog i vatrodojavnog sistema te eventualno za sanaciju vodovodnog sistema, koja je u toku. Ovom donacijom mi ne možemo riješiti sistemski problem, ali je poruka da se i ostali aktiviraju kako bi se riješio status ove institucije koja je sada u pravnom i finansijskom vakumu i u dugu od 2,5 miliona KM– kazao je Busuladžić.

 

Načelnik Dževad Bećirević je nakon potpisivanja protokola rekao da kao građanin općine Centar i države BiH osjeća stid što jedna takva institucija kulture, zbog toga što je nekom u državnom vrhu stalo da ona ne radi, drži svoja vrata zatvorena za posjetioce koji bi imali šta vidjeti u Zemaljskom muzeju. – Apelujem na odgovorne da pomognu u rješavanju ovakve situacije u kojoj se nalazi ne samo Zemaljski muzej nego i ostale institucije kulture od državnog značaja. Općina Centar, iako nije nadležna za ovu instituciju kulture kao i u mnogim drugim slučajevima, ima potrebu da pomogne koliko to njene mogućnosti dozvoljavaju, što će činiti i ubuduće. U želji da se obogati kulturna i historijska scena Sarajeva, u Općini Centar smo pokrenuli proceduru za izgradnju ''Muzeja opsade Sarajeva ´92-´96.'' na lokalitetu parka Hastahana na Marijin Dvoru. Naša perspektiva je u razvoju turizma– kazao je Bećirević.

 

Potpisivanju protokola su također prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik načelnika i Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, sport i kulturu.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti