Informacija o upisu u matičnu knjigu državljana BiH

S obzirom na povećan broj upita građana u vezi sa upisom u matičnu knjigu državljana BiH, Služba za opću upravu Općine Centar podsjeća da se činjenica državljanstva Bosne i Hercegovine upisuje u matičnu knjigu rođenih i matičnu knjigu državljana.

Za lica koja su rođena 1977. godine pa nadalje a koja su ispunjavala zakonom propisane uslove za sticanje državljanstva, činjenica državljanstva je upisana po rođenju u matičnu knjigu rođenih. Za lica koja su rođena prije 1977. godine, a koja su ispunjavala zakonom propisane uslove za sticanje državljanstva, činjenica državljanstva je upisana u matičnu knjigu državljana, s tim da se upis činjenice državljanstva vršio isključivo na zahtjev građana, i to po propisima koji su važili u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Svi građani koji u ranijem periodu nisu podnijeli zahtjev za upis činjenice državljanstva a po važećim propisima ispunjavaju uslov za upis činjenice državljanstva, podnose nadležnom općinskom organu po mjestu rođenja zahtjev za upis činjenice državljanstva, a sve po proceduri koja je propisana zakonom.

Nakon okončanja predmetnog postupka i izvršenog upisa činjenice državljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, izdaje se navedeno uvjerenje.

Iz Službe za opću upravu Općine Centar također podsjećaju da se sve ispravke, promjene i upisi u matične knjige vrše isključivo na lični zahtjev građana. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti