Posjeta učenika osnovnih škola institucijama kulture

Općina Centar je iz svog prošlogodišnjeg budžeta izdvojila oko 17.000 KM kako bi učenici 11 osnovnih škola sa njenog područja besplatno posjetili institucije kulture.

Tako je 1.997 učenika starijih razreda prisustvovalo predstavama u Narodnom pozorištu, za što je utrošeno 8.000 KM. Ostatak sredstava uložen je u projekte koje realizira Centar za kulturu Sarajevo – javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar. Zahvaljujući tome, učenici nižih razreda osnovnih škola su pogledali predstave ''Bajka o ribaru i ribici'', ''Titiz i Džomet'', ''Upoznajmo i zavolimo balet''  kao i predstave u okviru Dječijeg dramskog festivala čiji je pokrovitelj Općina Centar. 

Inače, u protekloj godini osnovne škole sa Centra su za svoje učenike organizirale posjete institucijama kulture koje su ostvarene finansijskim sredstvima škola i uz novčanu podršku roditelja kao i zahvaljujući dobroj saradnji škola sa pojedinim institucijama kulture koje su prilagodile cijene i nerijetko djeci omogućile besplatne posjete. 

Najveća posjeta učenika 11 osnovnih škola sa područja općine Centar zabilježena je filmskim projekcijama u kino dvoranama (6.367 učenika), a zatim slijedi posjeta pozorištima (Narodno pozorište, Pozorište mladih, SARTR) gdje su 4.053 učenika prisustvovala predstavama. Muzeje u Kantonu Sarajevo u prošloj godini posjetilo je 500 osnovaca, što je samo 10,47% od ukupnog broja učenika. U saradnji sa Općinom Centar organizirane su za sve osnovne škole posjete Tunelu spasa. Na listi institucija kulture koje su posjetili učenici nalaze se još Biblioteka grada Sarajeva i galerije, a zabilježena je dobra posjećenost sajmu knjiga u KSC Skenderija i književnim večerima u odjeljenjima Biblioteke Sarajeva. Sve škole su organizirale i posjete nekoj od vjerskih institucija.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti