Održana 17. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 17. sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo održana je 6. marta 2014. godine u sali Gradskog vijeća Sarajeva. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić.
Održana 17. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Informacija MUP-a Kantona Sarajevo o demonstracijama

Načelnik Prve policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo Fahrudin Halač informisao je vijećnike o dešavanjima tokom demonstracija na području Kantona Sarajevo od 6. do 11. februara i aktivnostima policije te o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo. Posebno je bilo riječi o protestima 7. februara kada je zapaljena zgrada Općine Centar i Kantona Sarajevo. Pri tome je kazao da, prema policijskim saznanjima, Općina Centar nije bila meta napada te da su protesti bili organizirano vođeni i koordinirani i da su demonstranti svo nezadovoljstvo i bijes iskalili na policiju i Općinu Centar koji su najviše stradali. Toga dana Uprava policije MUP-a KS je angažovala 653 policijska službenika od kojih je 144 povrijeđeno, odnosno oko jedne četvrtine ljudstva i policijske opreme stavljeno je van funkcije. -MUP će tražiti procesuiranje svih koji su nanijeli tjelesne povrede i uništavali imovinu, bez obzira o kome je riječ- rekao je načelnik Prve policijske uprave i zatim govorio o mjerama koje bi trebalo u narednom periodu preduzeti, a prije svega odmah opremiti policiju te jasno precizirati, u skladu sa važećim zakonima i drugim propisima, ko će koordinirati i sinhronizirati aktivnosti sigurnosnih i policijskih te drugih agencija i institucija za provedbu zakona iz domena sigurnosti.

Vijeće podržava opravdane zahtjeve i bunt građana putem socijalnog dijaloga kroz legalne institucije sistema, ali ne odobrava nasilje huligana. Na ovoj sjednici je rečeno da je najveći broj građana razočaran i ogorčen što je zapaljena zgrada Općine, koja je njihova imovina. Općinsko vijeće Centar izražava zahvalnost načelniku i policajcima Policijske uprave Centar i daje punu podršku MUP-u Kantona Sarajevo na preduzetim mjerama kao i aktivnostima koje namjeravaju poduzeti. Vijeće očekuje od načelnika Policijske uprave Centar da redovno ostvaruje koordinaciju sa načelnikom i službama Općine Centar, rukovodstvom  Općinskog vijeće kao i drugim tijelima i organizacijama te da poduzmu sve neophodne mjere za zaštitu sigurnosti građana i javnog reda i mira na području općine Centar. Vijeće je iskazalo spremnost da Općina i ubuduće pruža pomoć u nabavci neophodne opreme za rad policije i uputili apel MUP-u KS da svoje redove što prije popuni policijskim kadrovima kako bi se adekvatno štitila sigurnost života i imovine građana.

 

Aktivnosti na uspostavljanju redovnih djelatnosti službi

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević upoznao je vijećnike o aktivnostima poduzetim nakon 7. februara na uspostavljanju radnih djelatnosti općinskih službi u vanrednim uslovima. Naglasivši da je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava i da je ostao sačuvan ''mozak'' Općine – server, matične knjige i šalter sala, arhiva, katastar i sva važnija dokumentacija, Bećirević je rekao: –Vrlo brzo smo se konsolidovali i, zahvaljujući danonoćnom angažovanju, za samo sedam dana ponovo je otvorena šalter sala, a sve ostale službe rade u punom kapacitetu na drugim lokacijama. Nadam se da će obnova zgrade biti završena do 2. maja – Dana Općine Centar te da bi već naredna sjednica Općinskog vijeća mogla biti održana u velikoj sali Općine. Bećirević je ovom prilikom ponovo uputio riječi zahvalnosti svima koji su pružili i ponudili pomoć i dali podršku Općini u njenim najtežim trenucima, prvenstveno policiji, vatrogascima, načelniku Novog Sarajeva Nedžadu Koldži i drugima, a svakako i rukovodstvu i vijećnicima Općinskog vijeća.

 

Vijećnici su informisani o donošenju Odluke o proglašenju stanja nesreće izazvane požarom na dijelu područja općine Centar, koju je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite proglasio 8. februara 2014. godine Dževad Bećirević kao načelnik Štaba CZ. Odlukom koja je do daljnjeg na snazi, propisano je, između ostalog, da se u cilju normalizacije stanja a u skladu sa iskazanim potrebama, mogu na ugroženom području angažovati sve općinske službe, javne ustanove i preduzeća, štabovi civilne zaštite mjesnih zajednica te službe zaštite i spašavanja i pravna lica sa kojima Općina Centar ima zaključene okvirne sporazume i ugovore za izvođenje radova i pružanje usluga i druga pravna lica. Vijeće je informisano i o donošenju Odluke o prioritetima i načinu plaćanja obaveza u periodu proglašenog stanja nesreće izazvane požarom u zgradi Općine. Vijećnici su informisani i opoduzetim mjerama i aktivnostima na stvaranju uvjeta za rad Općinskog vijeća, komisija i drugih radnih tijela.

 

Izmjenama budžeta obezbijeđena inicijalna sredstva za saniranje posljedica požara

Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo predložene izmjene i dopune Budžeta Općine Centar za 2014. godinu kako bi se obezbijedila inicijalna sredstva u iznosu od 3.200.000 KM za sanaciju devastirane zgrade Općine Centar zapaljene tokom protesta 7. februara. Taj novac je dijelom obezbijeđen iz prenesenih neutrošenih budžetskih sredstava iz prošle godine, a dijelom iz sredstava civilne zaštite namijenjenih za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i za saniranje posljedica takvih nesreća.

Ukupna budžetska sredstva za 2014. godinu, koja su prilikom njegovog usvajanja (u decembru 2013. godine) planirana u iznosu 38.779.549 KM, ovim su rebalansom povećana za 1.237.258 KM neutrošenih sredstava iz prošle godine, tako da budžet Općine za ovu godinu sada iznosi 40.016.807 KM.

Usvojen je zaključak da se Općinskom vijeću redovno mjesečno dostavlja informacija o dinamici rada i utrošku finansijskih sredstava za obnovu zgrade Općine Centar. Usvojena je i inicijativa da se u cilju zaštite imovine Općine Centar, konačno riješi pitanje korištenja od strane Kantona Sarajevo prostorija u zgradi koja je vlasništvo Općine Centar i u tom smislu data podrška Pravobranilaštvu i načelniku da se sklopi ugovor o davanju u zakup općinskih prostorija Kantonu.

 

Ograničiti primanja u organima vlasti i cijelom javnom sektoru

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici dalo podršku inicijativi, koja će biti upućena prema Parlamentu i Vladi Federacije BiH, za izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, kojim bi bila ograničena primanja u Federaciji, kantonima i općinama Federacije. Vijeće je izglasalo i inicijativu za donošenje Zakona o plaćama i naknadama u javnom sektoru, za direktore, članove uprave, službenike i rukovodeće službenike u preduzećima, agencijama i institucijama čiji je osnivač Država BiH, Federacija BiH te kantoni i općine u Federaciji. Podršku vijećnika dobila je i inicijativa kojom se zadužuje Komisija Općinskog vijeća za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja da za narednu sjednicu Vijeća razmotri i analizira Odluku o naknadama vijećnicima i članovima radnih tijela Vijeća te, uzimajući u obzir prijedloge koje su o toj temi iznijeli vijećnici na ovoj sjednici, predloži izmjene i dopune te odluke.

Na dnevnom redu i ove sjednice Vijeća bila je informacija o toku realizacije projekata vodosnabdijevanja područja Nahoreva.

Podršku većine vijećnika Općinskog vijeća nije dobio Prijedlog preporuke Skupštini Kantona Sarajevo o određivanju prostora (a koji se odnosi na područje općine Centar) za mirna okupljanja građana čiji organizator nije poznat.

Vijećnici su i na 17. sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti