Aktivnosti Službe za boračko-invalidsku zaštitu

Služba Općine Centar za upravu za boračko- invalidsku zaštitu privremeno je smještena u Centru za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) i obavlja svoje redovne po Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica i Zakonu o dopunskim pravima boraca/branitelja Bosne i Hercegovine.

Kako je saopšteno iz ove službe, sva dokumentacija odnosno predmeti koji se odnose na ličnu i porodičnu invalidninu su u požaru 7. februara 2014. godine izgorjeli kao i računarska oprema koja je sadržavala sva donesena rješenja i bazu podataka Kantona Sarajevo o dopunskim pravima boraca.

 

Finansijska dokumentacija u vezi sa obračunom invalidnine je sačuvana, tako da je završen obračun invalidnine za februar mjesec 2014. godine i dostavljen Federalnom ministarstvu za boračka pitanja kao i dopunskih prava (mjesečna primanja po osnovu najvećih ratnih priznanja, pravo na tuđu njegu i pomoć, osnovno obezbjeđenje, zdravstvena zaštita) i dostavljeno u Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Izvršena su i redovne isplate za februar koji se odnose na prava ratnih vojnih invalida - paraplegičara koji koriste tuđu njegu i pomoć, a za mjesec mart je spisak tih korisnika dostavljen općinskoj Službi za privredu i finansije na realizaciju.

 

U Službi za boračko-invalidsku zaštitu se obavljaju i poslovi prema Zakonu o dopunskim pravima boraca, a odnose se na naknade troškova dženaze/sahrane za boračku populaciju, ostvarivanje zdravstvene zaštite, besplatnog gradskog prevoza, kao i troškova u postupku legalizaciju bespravno izgrađenih stambenih objekata. S obzirom na to da su izgorjeli svi predmeti koji se odnose na ostvarivanje tih prava, djelatnici općinske službe u kontaktu sa Ministarstvom za boračka pitanja, Zavodom za zdravstvenu zaštitu i JKP ''GRAS'' u kontinuitetu obavljaju i te poslovi ali otežano.

 

Predmeti koji se odnose za jednokratnu novčanu pomoć su izgorjeli, ali u stalnom kontaktu sa podnosiocima zahtjeva i Komisijom Općinskog vijeća za boračka pitanja zahtjevi se obnavljaju i oko 70 obnovljenih zahtjeva će se rješavati na sjednicama Komisije za boračka pitanja.

 

Uvjerenja o statusu korisnika prava boračko-invaldiske zaštite Služba izdaje odmah po usmenom zahtjevu stranke.

 

Nakon izvršene revizije predmeta od strane Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, spisi se dostavljaju u općinsku Službu te se strankama dostavljaju rješenja ili obavještenja da je potvrđen stepen invalidnosti.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti