Obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Obilježavajući Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma historije naše države, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih i drugih udruženja građana su 1. marta 2014. godine položili cvijeće na nekoliko sarajevskih spomen-obilježja te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast svim poginulim braniteljima.
Obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U ime Općine Centar, prisustvovali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić, dopredsjedavajući Nedžad Ajnadžić i vijećnici Zora Ostojić, Dževad Topić, Dževad Vrabac, Amer Kapo, Amer Herenda, Hamdija Hasanović, Edin Šikalo, Senad Alić i Suvad Kerla te sekretar MZ ''Ciglane-Gorica'' Izet Kuhinja.

 

Prema protokolu, delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'', gdje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, uputivši čestitke svim građanima za Dan državnosti, rekao: -U relativno kratkom historijskom periodu, a za naše živote dug period od 22 godine, puno toga se desilo u Bosni i Hercegovini, od nezavisnosti, rata,  tzv. dejtonske BiH i etničkih kontroverzi koje postoje a koje Dejtonski sporazum nije riješio. BiH ulazi u neku fazu koja će, nadam se, završiti da ona postane uređena i prvenstveno demokratska država- rekao je Komšić i izrazio uvjerenje da će se BiH, nakon uspostave nove vlasti, ipak nastaviti kretati boljim putem nego što je sadašnji.

 

Čestitajući svim građanima Dan državnosti BiH Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić je kazala da je Općina Centar okrenuta ka svim građanima te da je neophodno uložiti svu energiju, znanja i vještine kako bi u našoj zemlji što prije riješili ekonomske, socijalne i druge probleme za izlazak iz krize i dalju izgradnju BiH na dobrobit i zadovoljstvo svih njenih građana a prvenstveno mladih.

 

Obilježavajući Dan nezavisnosti BiH delegacije su položile cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kao i na mezarju Kovači i šehidskom mezarju kod Alipašine džamije.

 

Tom prilikom se Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar pridružio čestitkama i kazao da je 1. mart historijski veoma bitan za samostalnost i državotvornost Bosne i Hercegovine i stoga to moramo cijeniti i učiniti sve da to upražnjavamo na cijeloj teritoriji BiH, i da ova država bude u srcu svih građana, bez obzira iz kojeg naroda dolaze.

 

Podsjetimo, na referendumu o nezavisnosti BiH, održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani su odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH. Tokom ta dva dana na birališta je izašlo 64,34% upisanih birača odnosno 2.073.568 građana svih nacionalnosti, od kojih je 99,44% glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti