U ponedjeljak počinje isplata pomoći za penzionere

U ponedjeljak, 3. marta 2014. godine u prostorijama Centra za podršku biznisu, u zgradi ''Svjetlosti'' (Muhameda Kantardžića 3), počinje isplata novčane pomoći koju je obezbijedila Općina Centar za njene socijalno ugrožene stanovnike - penzionere i građane preko 65 godina starosti koji nisu ostvarili pravo na penziju a u stanju su socijalne potrebe.

Svakog mjeseca 300 penzionera i 51 građanin u stanju socijalne potrebe preuzimaju po 50 KM za nabavku najosnovnijih životnih namirnica - hljeba i mlijeka. Iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar za ovu namjenu izdvojeno je 216.000 KM, od toga 180.000 KM za najugroženije penzionere i 36.000 KM za socijalno ugrožene građane starije od 65 godina koji žive na području središnje sarajevske općine.

 

Pravo na ovu vrstu novčane pomoći imaju socijalno najugroženiji penzioneri koji žive na području općine Centar a koji ostvaruju pravo na subvencioniranje troškova grijanja, tuđu njegu i pomoć kao i pravo na usluge koje pružaju javne kuhinje. Projekt pod nazivom ''Hljeb i mlijeko za penzionere'' Općina Centar putem Službe za rad, socijalna pitanja i izbjegla i raseljena lica realizuje već petu godinu zaredom, a od prošle godine izdvajaju se sredstva i za građane preko 65 godine starosti - materijalno neobezbijeđene osobe koje nemaju bližih srodnika i stalna novčana primanja te koje ostvaruju pravo na stalnu socijalnu pomoć Centra za socijalni rad.  

 

Spisak korisnika ove pomoći sačinila je Služba Općine Centar za rad, socijalna pitanja i izbjegla i raseljena lica, na osnovu svojih evidencija kao i na osnovu spiskova Centra za socijalni rad, pri čemu prioritet imaju osobe koje su stalni korisnici usluga javnih kuhinja.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti