Veliki broj građana proslavio na Grdonju rođendan 105. brigade

Kiša koja je padala u subotu, 22. februara 2014. godine nije spriječila borce, predstavnike Općine Centar i Kantona Sarajevo, učenike četiri osnovne škole sa Centra i druge sugrađane da prisustvuju centralnoj manifestaciji obilježavanja 21. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade, koji su se u velikom broju okupili kod spomen-obilježja ''Mala kula'' na Grdonju.
Veliki broj građana proslavio na Grdonju rođendan 105. brigade

Upriličen je i prigodan program čiji je moderator bio televizijski voditelj Tarik Helić, nekadašnji pripadnik ove brigade. Nakon intoniranja državne i himne 105. motorizovane, delegacija koju su činili Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića koji nije mogao prisustvovati zbog bolesti, te Izet Berkovac, ratni komandant Brigade položili su cvijeće na spomen-obilježje gdje su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast za 315 šehida i poginulih boraca 105. brigade čija su imena uklesana na ovom spomeniku.

 

Uz čestitke za rođendan Brigade Nedžad Ajnadžić je kazao da mu je posebno drago obratiti se ovom skupu kao ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. -Na ovom svetom mjestu ne treba govoriti mnogo, ovdje više treba šutjeti i preuzimati obaveze. Bosnu i Hercegovinu, koju nismo još uvijek dobro učvrstili, moramo izgrađivati puno brže i puno bolje. Oni koji su BiH branili najbolje je mogu i graditi. Broj danas prisutnih govori koliko su nam tekovine proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata značajne. Tokom ratnih godina smo našom borbom uspjeli napraviti Bosnu i Hercegovinu, koju danas zbog loših poteza i neodgovornosti ne smijemo izgubiti. Bez obzira što ima onih koji ne vole BiH, naša je odgovornost da je čuvamo i izgrađujemo, najviše zbog imena 315 heroja ove brigade koji su dali svoje živote za BiH- kazao je Ajnadžić.

 

O ratnom putu Brigade govorio je njen ratni komandant Izet Berkovac i ukazao na  značaj obilježavanja rođendana 105. motorizovane na ovom svetom tlu koje ima  posebnu simboliku jer je natopljeno krvlju njenih poginulih pripadnika kojima odajemo dužnu počast i čuvamo od zaborava. -Linija odbrane, koju su držali pripadnici ove brigade, protezala se u dužini većoj od deset kilometara istočnim padinama Sarajeva od Hladivoda preko Grdonja i Špicaste stijene do Kobilje glave. Za slobodu je dalo živote njenih 315 boraca, 2.000 je ranjeno, dok je osam odlikovano najvećim ratnim priznanjem ''Zlatnim ljiljanom''- rekao je Berkovac. Govoreći zatim o teškom položaju pripadnika boračke populacije danas, on je dodao: -Iako smo u ratu bili ujedinjeni pod zastavom Armije RBiH, danas u općini Centar imamo deset boračkih udruženja a u Federaciji BiH oko tri stotine. Stoga smo u općini Centar pokrenuli aktivnosti da ujedinimo sva postojeća udruženja u jedno.-

 

Skupu na Grdonju obratio se i Andrej Petrović, pripadnik mladih izviđača ''Zelenih beretki'' iz Vogošće: -Naši očevi ne žele danas da naplate svoj patriotizam, ni svoju krv niti svoje živote. Njima samo treba garancija da njih i njihova herojska djela država koju su branili i napravili neće zaboraviti. Za nas, njihove mlade potomke je najvažnije da učimo na njihovim dobrim djelima.-

 

Potom je Amna Buljušmić, učenica Osnovne škole ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' pročitala njen literarni rad o 105. motorizovanoj brigadi, za koji je dobila prvu nagradu Općine Centar.

 

Po okončanju protokolarnih aktivnosti, druženje svih učesnika proslave 21. rođendana 105. motorizovane brigade na Grdonju nastavljeno je do kasnih popodnevnih sati uz čaj i vojnički grah.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti