U prošloj godini Općina otkupila 286 primjeraka knjiga

Općina Centar od 2005. godine redovno izdvaja budžetska sredstva za finansiranje izdavanja i nabavku knjiga u namjeri da podstakne i promoviše književnu riječ. U toku navedenog perioda Općina je otkupila 146 naslova, odnosno 2.355 primjeraka knjiga.
U prošloj godini Općina otkupila 286 primjeraka knjiga

U općinskom budžetu za prošlu godinu izdvojen je grant u iznosu od 13.500 KM kako bi se pomoglo što većem broju autora pri objavljivanju knjige ili otkupom određenog broja primjeraka. Služba Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport je, na osnovu pristiglih zahtjeva, vršila raspodjelu sredstava tog budžetskog granta. Tako su u prošloj godini otkupljena 23 naslova odnosno 286 primjeraka knjiga različite tematike. U pravilu se ne vrši otkup istih djela ili djela istog autora u više navrata, osim u slučajevima kada se iskaže potreba za dodatnim primjercima. Dio sredstava usmjeren je kao finansijska potpora za objavljivanje knjiga, te su na ovaj način u 2013. godini pomoć ostvarila tri autora.

Otkupljene knjige, među kojima su također i monografije i leksikoni, raspoređene su prema iskazanim potrebama bibliotekama osnovnih škola, Biblioteci Grada Sarajeva, Srednjoj mašinsko-tehničkoj školi i biblioteci KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja ''Bjelave''.

 

Općina Centar će i ubuduće nastaviti sa tom praksom imajući u vidu da je u vremenu interneta sve manji interes mladih za književnu riječ.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti