Delegacija Općine Centar položila cvijeće na mezarje Kovači i spomen-obilježja

U okviru obilježavanja 21. godišnjice od formiranja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, delegacija sastavljena od članova boračkih udruženja, vijećnika i predstavnika Općine Centar - koju su predvodili načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić i dopredsjedavajući Nedžad Ajnadžić, obišla je 18. februara 2014. godine šehidsko mezarje na Kovačima te nekoliko grobalja na kojima su sahranjeni pripadnici ove brigade.
Delegacija Općine Centar položila cvijeće na mezarje Kovači i spomen-obilježja

Nakon što su članovi delegacije na šehidskom mezarju Kovači položili cvijeće ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima, obišli su mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić i ratni komandant Brigade Izet Berkovac.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Bećirević je istakao važnost njegovanja uspomene na poginule borce i šehide. –Nama je jako važno da na adekvatan način obilježimo ovaj veliki datum Brigade, prije svega da se ne zaboravi 315 naših suboraca koji su svoje živote dali za našu slobodu i čijom je krvlju natopljena naša zemlja. Posebno je bitno da našoj djeci kažemo istinu o dešavanjima tokom proteklog rata, kako se ne bi ti događaji zaboravili. Zbog suživota neke stvari moramo djelimično oprostiti i živjeti dalje, ali naša djeca ne smiju zaboraviti ovakve važne ljude i događaje, kako se ne bi historija ponovila- kazao je Bećirević.

Nakon toga je delegacija obišla i položila cvijeće ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje su odali počast najmlađim žrtvama četvorogodišnje opsade grada. Potom su položili cvijeće ispred spomen-obilježja na šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu ''Koševo'', katoličkom i pravoslavnom groblju ''Sveti Josip'' i ''Sveti Marko'', kod spomen-obilježja svim poginulim pripadnicima Armije RBiH na gradskom groblju Lav te ispred spomen-obilježja ''Oaza mira'' u Pionirskoj dolini, kao i na šehidskom mezarju Alipašine džamije.

-Prije svega zahvaljujemo Općini Centar koja je među prvim općinama omogućila obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade, a danas po njihovom primjeru to rade i druge općine. Želim se zahvaliti načelniku i Vijeću koji su svake godine dali ogroman doprinos da bi se ovo moglo proslaviti i tako čuvati historiju rata 92.-95. i sjećanja na šehide i poginule borce- kazao je Zijad Škamo, nosilac najvećeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan''. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti