Spašena katastarska dokumentacija Općine Centar

Zahvaljujući brzoj intervenciji službenika Odjela za katastar Općine Centar, nakon požara koji je 7. februara 2014. godine zahvatio veliki dio zgrade Općine Centar, spašena je i pohranjena na sigurnu lokaciju katastarska dokumentacija i oprema.
Spašena katastarska dokumentacija Općine Centar

Tako je ostala sačuvana kompletna dokumentacija planova novog premjera, kao i kompletna dokumentacija starog premjera. Spašeni su i pripadajući prilozi svih razmjera za katastarske općine koje održava Služba katastra Općine Centar. Dio pripadajućih priloga koji je bio oštećen uslijed vlage, konzerviran je, osušen i osposobljen za upotrebu. Također su sačuvani i izmješteni spiskovi parcela i spiskovi promjena, kao i teke računanja.

 

Značajno je napomenuti da su spašeni digitalizirani katastarski planovi starog premjera. Sačuvani su i planovi razmjere 1:1.000 i 1:2.500 i spremni su za upotrebu. Na sigurnu lokaciju su izmješteni i stari austrougarski planovi razmjere 1:1.625 i 1:1.650. Također su sačuvane a potom i izmještene foto-skice avio snimanja iz 1968. i 1986. godine.

 

Bitno je naglasiti da je spašena i geodetska oprema za mjerenje i računanje koju koriste uposlenici Katastra. Inače, Služba Općine Centar za upravu za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar nekretnina trenutno je smještena u Centru za mlade na Gorici, u Ulici Avde Jabučice 52 (telefoni: 033/562-452 i 562-356 – Imovinska služba, a  Katastar 562-412). Korisnici usluga Katastra će uskoro, već za nekoliko dana, moći svoje zahtjeve vezano za katastar ostvarivati putem Protokola Općine Centar, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti