Utvrđen program proslave godišnjice 105. motorizovane brigade

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH, na čijem čelu je dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, održao je 13. februara 2014. godine u prostorijama Mjesne zajednice ''Skenderija-Podtekija'' (Skenderija 5) treći sastanak.
Utvrđen program proslave godišnjice 105. motorizovane brigade

 Članovi Organizacionog odbora, kojeg čine predstavnici Općine, boračkih organizacija sa Centra te vijećnici Općinskog vijeća, utvrdili su protokol aktivnosti u periodu od 17. do 22. februara ove godine, kojima se obilježava 18. februar - Dan 105. brigade. Održavanje Svečane sjednice Općinskog vijeća Centar je zakazano za 18. februar 2014. godine u 13 sati u prostorijama Doma mladih na Skenderiji, kojom prilikom će za 35 porodica boraca 105. brigade biti uručene simbolične novčane donacije Općine.

 

Toga dana u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na mezar prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, potom će posjetiti groblja ''Sveti Marko'', ''Sveti Josip'' i ''Lav''. Nakon toga delegacija će položiti cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i kod spomen česme ''Oaza mira'' Pionirska dolina.

 

Centralna manifestacija će biti održana u subotu, 22. februara od 12 sati kod spomen obilježja ''Mala kula'' na Grdonju gdje će biti upriličeno cjelodnevno druženje boraca, predstavnika općinske i drugih nivoa vlasti, omladine i svih drugih zainteresiranih građana. Istog dana u jutarnjim satima na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija će biti svečano postrojavanje i smotra izviđača Kantona Sarajevo te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade. 

 

U sklopu obilježavanja 21. godišnjice ove brigade planirano je da se u osnovnim školama ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Alija Nametak'', ''Nafija Sarajlić'' i ''Musa Ćazim Ćatić'' održi historijski čas o važnosti 105. brigade u odbrani Sarajeva.

 

Ta slavna brigada, čije je sjedište bilo na općini Centar, formirana je 18. februara ratne 1993. godine. Njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno. Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine taj datum je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put Brigade i njene borce.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti