Konkretni potezi ka realizaciji GOLD projekta

Dan nakon što je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević potpisao sa direktorom misije USAID-a u BiH Davidom Barthom i savjetnikom SIDA-e Peleom Perssonom Memorandum o razumijevanju u vezi sa realizacijom Projekta unapređenja lokalnog razvoja u BiH (GOLD), predstavnici USAID-a u BiH su zajedno sa potencijalnim investitorima iz Jordana posjetili Općinu Centar 5. februara 2014. godine, gdje ih je ugostio savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.
Konkretni potezi ka realizaciji GOLD projekta

U delegaciji USAID-a su bili Mark MCCord, direktor GOLD projekta i Merima Avdagić, savjetnica za poduzetništvo pomenutog projekta. U ime firme Rubicon Group Holding iz Jordana sastanku su prisustvovali Samer B. Hamarneh, projektni direktor i Kinan Jaradat, saradnik direktora za razvoj. Gosti iz Jordana su željeli istražiti potencijal Općine Centar u cilju identifikacije konkretnih prilika za saradnju i partnerstvo koje će unaprijediti razvoj tržišta rada te rezultirati novim investicijama, otvaranjem radnih mjesta i rastom prihoda. Naime, Rubicon Group Holding (RGH) je produkcijska kompanija koja ima širok dijapazon proizvoda, s fokusom na inovativativnost i izvrsnost u oblasti zabavne industrije i interaktivnih obrazovnih sadržaja u svim medijskim platformama. RGH tim čini nekoliko stotina uposlenih u Amanu, Los Anđelesu, Manili i Dubaiju koji su zaduženi za dizajn, režiju i produkciju. 

 

Izrazivši zadovoljstvo zbog ove posjete i činjenice da je Općina Centar odabrana kao partner GOLD projekta, Mustafa Resić je goste upoznao o aktuelnoj društveno-ekonomskoj situaciji ali i o konkretnim projektima koje Općina Centar finansira iz budžeta s ciljem unapređenja kvaliteta života građana, poboljšanja poslovanja i  zaštite okoliša. –Postoji veliki interes za ulaganje na području općine Centar. Sada su najaktuelniji projekti izgradnje četiri hotelska kompleksa, što je dobar preduslov za razvoj turizma, gdje je po prvi put domaćim investitorima odobren kredit Inter-američke banke za razvoj. Na području naše općine postoji mogućnost za investiranje u izgradnju etno-sela, a imamo i značajan prostor za izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa. Također i u drugim općinama poput Ilidže, Hadžića i Vogošće postoji veliki interes za kupovinu zemljišta za daljnje ulaganje. Naš interes jeste uspostavljanje dobre saradnje sa budućim investitorima s ciljem povećanja ulaganja u privredu i razvoj– kazao je Resić.

 

Ovom prilikom je direktor GOLD projekta Mark MCCord kazao da nije slučajno što je Općina Centar odobrana za partnera u ovom projektu. -Uradili smo to zbog potencijala i vizije koja nam je predočena, kao i volje i spremnosti za saradnju sa investitorima– rekao je MCCord.

 

U ime Općine Centar sastanku su prisustvovali i Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za privredu i finansije Općine Centar te Muamer Hodžić savjetnik načelnika.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti