Implementacija projekta informacionog sistema ''e-vijeće''

U okviru implementacije informacionog sistema „e-vijeće“, u prostorijama Općine Centar u četvrtak 9. januara 2014. godine za rukovodioce i uposlenike Općine Centar, je održana prezentacija novog informativnog sistema kojim će se služiti općinski službenici u budućoj korespondenciji sa Općinskim vijećem.
Implementacija projekta informacionog sistema ''e-vijeće''

O novom sistemu, koji je namijenjen za vijećnike i članove komisija Općinskog vijeća, su govorili predstavnici Službe za informatiku i informisanje, koja realizuje ovaj projekat, Zlatko Voljevica, pomoćnik načelnika i Samir Širić, stručni saradnik za informatiku.

 

Ovom prilikom su prisutni upoznati sa procedurom digitalizacije i pretvorbom  potrebnih dokumenata u univerzalni PDF format, koji bi za vijećnike bili dostupni na svakom mjestu gdje postoji internet konekcija, te na koji način se koristi aplikacija „e-vijeće“. – Neizostavni dijelovi svakog svakog informativnog sistema čine informatička oprema (hardware), korisnici (lifeware), organizacija (orgware), programi (softwer), mreža (netware), te podaci (dataware). Svaki od ovih segmenata ima specifičnu ulogu u ovom sistemu – objasnio je Samir Širić.

 

-Novi informativni sistem će povećati efikasnost, transparentnost, primjenu modernih komunikacija i tehnologija te smanjiti troškove štampanja materijala za sjednicu Vijeća kao i njegovu distribuciju. Realizaciju ovako kompleksnog informatičko-organizacionog sistema podijelili smo na više faza. Do sada smo  vijećnicima podijelili nabavljenu potrebnu informatičku opremu – laptope, te smo obavili potrebu obuku vijećnika za korištenje novog informacionog sistema. Također je naša služba kreirala vlastiti aplikativni softver za vođenje sjednica Vijeća – kazao je Zlatko  Voljevica.

 

Prezentaciji je također prisustvovao i Nedeljko Despotović, savjetnik predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti