Poboljšanje uslova života osoba treće životne dobi

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić, je u ponedjeljak 30. decembra 2013. godine, primila u posjetu Jasminku Šahinagić-Fejzić, predsjednicu Udruženja za podršku aktivnim i kreativnim godinama „Rijeka“. Sastanku je također prisustvovala i Zora Ostojić, vijećnica Općinskog vijeća Centar te predsjednica Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi.
Poboljšanje uslova života osoba treće životne dobi

Ovom prilikom je Jasminka Šahinagić-Fejzić, prezentovala aktivnosti koje je do sada provelo ovo udruženje, od aprila 2013. godine, kako je registrovano na federalnom nivou. – „Rijeka“ je prvenstveno osnovana za pomoć osobama preko 55 godina starosti, za unapređenje kvalitete njihovog života kroz unapređenje znanja o zdravim načinima života, podršci učenja kroz cijeli život, druženju kroz edukativna putovanja, kreativne radionice... Sa sjedištem u općini Stari Grad, do sada smo obavili anketiranje osoba preko 55 godina starosti, koji su uglavnom tražili otvaranje Centra za zdravo starenje. Također planiramo napraviti analizu svih registrovanih udruženja s ciljem analize projekata koji su namijenjeni za osobe treće životne dobi. U našem udruženju imamo ljekara, prosvjetnih radnika te osoba koje su radile sa ovim kategorijama stanovništva.  Također smo ostvarili saradnju sa svojim prijateljima iz grada Rijeke u Republici Hrvatskoj-kazala je Šahinagić-Fejzić.

 

 Predsjedavajuća Nikolić je ovom prilikom upoznala svoju gošću o aktivnostima koje provode predstavnici ove Općine na osnivanju Centra za zdravo starenje za osobe treće životne dobi  – Kako je pokazalo višegodišnje iskustvo za adekvatno rješavanje problema starijih osoba treba krenuti sa lokalnog nivoa te povezati sve organizacije koje se bave ovom problematikom, što je preduslov za uspješno okončanje projekata koji su namijenjeni za ovu populaciju. Za ove osobe su najbitniji druženje i razgovor – kazala je Nikolić.

 

Zora Ostojić je kazala da je Općinsko vijeće Centar na 14. redovnoj sjednici, održanoj 19. decembra 2013. godine, podržalo inicijativu Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi za provođenje anketiranja osoba starijih od 65 godina koje žive na području općine Centar, s ciljem izrade baze podataka o toj populaciji. – Na ovaj način ćemo prikupiti sve potrebne podatke o potrebama naše starije populacije, koji će nam biti dobar putokaz za organizaciju aktivnosti u budućem Centru za zdravo starenje – kazala je Ostojić.

 

 Općina Centar je objavila javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i fondacija za 2014. godinu, koji je otvoren do 13. januara 2014. godine, do kada se mogu predavati zahtjevi za dodjelu sredstava za realizaciju projekata nevladinog sektora.

 

 


 


 

 


01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti