Općinsko vijeće Centar održalo 15. redovnu sjednicu

Redovna 15. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 27. decembra 2013. godine. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Općinsko vijeće Centar održalo 15. redovnu sjednicu

Budžet Općine Centar za 2014. godinu iznosi 38.779.549 KM

 

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Budžet Općine Centar za 2014. godinu sa pripadajućom Odlukom o njegovom izvršavanju. U kreiranju Budžeta Općine Centar su učestvovali građani Općine, koji su u periodu od 4. do 15. novembra 2013. godine učestvovali u javnim raspravama o Nacrtu budžeta Općine Centar za narednu godinu. Općinski budžet za ovu godinu planiran je u ukupnom iznosu 38.779.549 KM. Od navedenih sredstava za kapitalne izdatke je predviđen iznos od 13.342.872 KM. Kao grant komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže predviđen je iznos od 1.000.000 KM; za sanaciju klizišta na području Centra iznos od 2.530.000 KM; za sanaciju stepenište i ograda 705.000 KM; za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju lokalnih cesta 1.950.000 KM; za nekategorisane ceste 800.000 KM; pomoć boračkoj populaciji 569.500 KM; za pružanje pomoći socijalno najugroženijoj kategoriji stanovništva 801.000 KM, za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i održavanje javne rasvjete ide iznos od 150.000 KM...

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, kao predlagač ovog dokumenta, je prisutnim vijećnicima objasnio da je zahvalan predstavnicima klubova političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću, kao i vijećnicima koji su aktivno učestvovali u donošenju ovog budžeta. - Veliki broj predloženih amandmana na budžet sam prihvatio. Budžet za narednu godinu je i razvojni i socijalni, jer kako vam je poznato prema procjenama mnogih ekonomskih stručnjaka naredna godina će biti jedna od najtežih poslijeratnih godina na finansijskom planu, stoga moramo da mislimo na socijalno ugrožene kategorije. Također smo velika sredstva u Budžetu za narednu godinu predvidjeli za realizaciju velikog broja infrastrukturnih projekata, čijom realizacijom svakim danom općina Centar postaje interesantnija, kako za ulagače tako i za turiste, što nam je pokazatelj da nastavimo sa dosadašnjom praksom – kazao je Bećirević.

Na ovoj sjednici usvojen je predloženi Program rada Općinskog vijeća u 2014. godini, koji je također bio na javnoj raspravi. Program sadrži normativno-programske i tematsko-izvještajne aktivnosti Vijeća po kvartalima i obuhvata teme iz domena lokalne samouprave i samoupravnog djelokruga Općine koje će biti razmatrane na redovnim i vanrednim sjednicama. Program je prisutnim vijećnicima prezentovala Varja Nikolić, predsjedavajuća Vijeća.

Predstavnici Općine Centar su odlučni da se riješi pitanje vodosnabdijevanja područja Nahoreva

Tokom rasprave o ovom pitanju načelnik Bećirević je upoznao prisutne vijećnike da su od Gradske uprave dobili pismeni odgovor da nisu nadležni za izdavanje urbanističke saglasnosti za rješavanje vodosnabdijevanja područja Nahoreva sa izvorišta Klanice. – Mi smo na osnovu toga uputili žalbu Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. U međuvremenu stručne službe Općine Centar rješavaju pitanje vodosnabdijevanja sa izvorišta Bijele stijene gdje je firma ''Saraj-inženjering'', u skladu sa izdatom urbanističkom saglasnosti i idejnim projektom, završila glavni projekt trase i glavni projekt rekonstrukcije izvorišta. Planiramo na proljeće naredne godine započeti sa realizacijom ovog projekta sa izvorišta Bijele stijene – kazao je Bećirević.

Ovom prilikom su vijećnici usvojili inicijativu da formiraju poseban tim koji će u ime Općine Centar održati hitni sastanak sa gradonačelnikom Ivom Komšićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Sabahudinom Delalićem, kako bi se riješilo pitanje nadležnosti za izdavanje urbanističke saglasnosti. U ovom timu, osim načelnika Bećirevića ili njegovog opunomoćenika, će također biti predstavnici stanovnika Nahoreva te vijećnici Općine Centar koji su ujedno i gradski vijećnici.

 

Usvojen Urbanistički projekat „Centrotrans-Alhos“– Prva faza

Na sjednici su vijećnici također podržali usvajanje Urbanističkog projekta lokaliteta "Centrotrans-Alhos"-I faza, s ciljem da se planskom dokumentacijom obezbijedi lociranje savremenog poslovnog kompleksa „Avaz Twist & Queen Tower" na području bivše tvornice „Alhos" i spajanje na saobraćajnu infrastrukturu, prvenstveno na planiranu I transverzalu.

 

Na ovoj sjednici su vijećnici također usvojiliizmjene i dopune Pravilnika o dodjeli stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović'', te su prihvatili dio izvještaja  o provedenim izborima za članove savjeta u 14 mjesnih zajednica Općine Centar. Komisiju za provođenje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica obavezali su da okonča proceduru odabira svih članova savjeta u Mjesnoj zajednici „Trg oslobođenja-Centar“.

Na kraju sjednice je predsjedavajuća Vijeća Varja Nikolić podsjetila vijećnike da od naredne januarske sjednice Vijeća, počinje implementacija projekta „e-vijeće“, kojeg je realizovala Služba za informatiku i informisanje Općine Centar. – Ovaj projekat će osim smanjenja broja štampanog materijala za vijećnike i komisije vijeća, što direktno smanjuje troškove, također povećati efikasnost rada vijećnika – kazala je Nikolić.  

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti