Razvoj kapaciteta Saveza općina i gradova

Tokom posljednje tri godine pod finansijskim pokroviteljstvom Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), VNG International (Holandija) u konzorcijumu sa SIPU International (Švedska) i EDA-agencijom za razvoj (RS/Banja Luka) realizuje projekt ''Razvoj kapaciteta Saveza općina i gradova''.
Razvoj kapaciteta Saveza općina i gradova

Ciljevi projekta su jačanje institucionalnih kapaciteta saveza opština i gradova u oba entiteta, poboljšanje pozicija saveza u zastupanju interesa opština, osnivanje i/ili poboljšavanje usluga finansijskog savjetovanja i pravnog savjetovanja u okviru saveza, uspostavljanje jedinica za integracije u EU. Korisnici projekta su Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez opština i gradova Republike Srpske.

 

Tim povodom su konsultanti projekta Andrea Spear i Dejan Kavalec 20. decembra 2013. godine posjetili Općinu Centar, gdje su ih ugostili savjetnici općinskog načelnika Tarik Hadžiomerović i Muamer Hodžić. Konsultante je angažovala Ambasada Kraljevine Švedske u BiH da analiziraju učinke pomenutog projekta. Osim Općine Centar, u planu je obilazak još deset općina u Federaciji BiH, na osnovu čega će podnijeti izvještaj o uspješnosti ovog projekta, što će u konačnici biti presudno za eventualni nastavak projekta. Konsultanti su naglasili da im je posebno bitan stav iz Općine Centar, jer je načelnik Dževad Bećirević predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova FBiH.

 

Ovom prilikom su gosti bili zainteresovani da li ovaj projekat popunjava praznine koji slični programi ne tretiraju, te da li su postignuti ciljevi realizacijom ovog projekta i koja su iskustva Općine Centar kao članice Saveza u učinkovitosti usluga koje joj pruža Savez općina i gradova FBiH. Također su željeli saznati kakve su potrebe članica Saveza i koja su moguća poboljšanja da se unaprijedi odnos jedinica lokalne samouprave sa Savezom.

 

Savjetnici načelnika su goste su informisali o dobrim iskustvima Općine Centar u poboljšanju odnosa koje Savez općina i gradova FBiH ostvaruje sa jedinicama lokalne samouprave. -Mi smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Savezom općina i gradova FBiH, gdje postoji stalna profesionalna i efikasna komunikacija te aktivno učestvujemo u projektima koje realizuje Savez. Uvjereni smo da će ovakva saradnja biti nastavljena i u budućnosti– kazali su savjetnici Hadžiomerović i Hadžić.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti