Održana zajednička svečana akademija povodom Dana državnosti

U Narodnom pozorištu u Sarajevu je povodom Dana državnosti, 25. novembra 2013. godine, održana zajednička svečana akademija Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH).
Održana zajednička svečana akademija povodom Dana državnosti

Svečanu akademiju je otvorio Bogić Bogićević, bivši član predsjedništva SFRJ, koji je ovom prilikom kazao da Dan državnosti BiH ne mogu svi voljeti ali ga trebaju poštovati, jer su prvi put u historiji BiH, prije tačno 70 godina, predstavnici svih njenih naroda sastali se u Mrkonjić Gradu da donesu političke odluke koje će odgovarati njihovoj volji i njihovim interesima. -To je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH koji je označio njeno vraćanje svom autentičnom biću.  Na taj način je označena istorijska prekretnica, vraćanje BiH njenim narodima koji su ravnopravno odlučivali o svojoj sudbini. Snagom oružja trijumfovali su nacionalne mržnje i zahtjevi za definitivnom podjelom BiH i uništenjem njenog multietničkog bića, kako bi se dokazalo da ovdje zajednički život nije moguć. lako tolerancija i zajednički život u BiH vladaju vijekovima, nije se moglo, i nije se smjelo tolerisati nasilje koje ugrožava živote ljudi, već ga je trebalo spriječiti i zaustaviti. To je zahtjev elementarne humanosti - istakao je Bogićević.



Na svečanoj akademiji su uručena tri priznanja Grada Sarajeva.  Gradonačelnik Ivo Komšić je priznanje „Počasni građanin Sarajeva“ uručio  hrvatskom kompozitoru i dirigentu Đeli Jusiću, te francuskom intelektualcu Bernardu Henryu Levyu, dok je plaketu Grada Sarajeva dobila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

 

Primajući priznanje francuski intelektualac i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Bernard Henry Levy je kazao da on lično nije pobornik nikakvih priznanja i počasti ali da je na ovu današnju posebno ponosan. – Također mi je drago priznanje „Bosanski ljiljan“, koje mi je tokom rata u BiH uručio prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović. Danas se mi sjećamo svih antifašista koji su tokom protekla dva rata, svojom borbom ostvarili jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu sa Sarajevom kao glavnim gradom – kazao je Henri Levy.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti