Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u ponedjeljak 25. novembra 2013. godine, delegacije svih nivoa vlasti, te boračke organizacije iz dva protekla rata su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje na dostojanstven način odali počast svim poginulim za slobodu ovog grada i države BiH.
Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Prema protokolu delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“. Tom prilikom je okupljenima Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva kazao da je 25. novembar najznačajniji datum moderne historije Bosne i Hercegovine, koja je zahvaljujući velikim žrtvama boraca Narodno oslobodilačkog rata, dobila ravnopravan status među ostalim republikama Jugoslavije. -Nije slučajno da se zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održalo 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, a AVNOJ tek 29. novembra, jer su borci za ovu zemlju znali da bez konstituiranja Bosne i Hercegovine se ne može formirati buduća država Jugoslavija-kazao je Komšić.

 

Miro Lazović, bivši predsjedavajući Skupštine RBiH, te sadašnji vijećnik Općinskog vijeća Centar, je ovom prilikom kazao da je BiH ne samo opstala, nego i gradi svoju budućnost. –Mi smo svjedoci nastavljenih napada na državotvornost BiH i nakon proteklog rata, na način da se ne priznaju njeni najznačajniji datumi kao što su Dan državnosti i Dan nezavisnosti, koji se ne mogu izbrisati iz historije ove države. Nadam se da će u budućnosti Bosna i Hercegovina sigurnim koracima ići ka svojoj samostalnosti, gradeći svoje državne institucije, bez obzira na opstrukcije koje dolaze iz jednog dijela Bosne i Hercegovine – kazao je Lazović.

 

Nakon ovoga je organizovan odlazak na šehidsko mezarje „Kovači“. Tom prilikom su delegacije također obišle mezarje rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH. Ovom prilikom je Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH, kazao okupljenima da je ova država tokom protekla dva rata branjena od napada fašista. - Volite sebe, volite svoju zemlju, poštujte svoje komšije, budite antifašisti, budite protiv onih koji su htjeli da podijele ovu zemlju, koji su potjerali tragove drugih i drugačijih. Granice ove države su hiljadu godina stare, gdje žive raznovrsni narodi, razne vjere, različite ideologije. To je sudbina ove zemlje, treba to poštovati i ne treba se tome suprotstavljati, jer svi oni koji su se tome suprotstavljali su bili poraženi – kazao je Izetbegović.

 

Osim navedenog delegacije su također obišle i položile cvijeće ispred Spomen- obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 u Velikom parku, na Gradskom groblju Lav, pravoslavnom groblju „Sveti Marko“, katoličkom groblju „Sveti Josip“, te na mezarju na pomoćnom stadionu Koševo i na Spomen-park Vraca.
01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti