Održana Konferencija o smanjenju rizika od katastrofa

U organizaciji sarajevske Općine Centar i UN Ureda za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR), održana je 20. novembra 2013. godine u Općini Centar Konferencija o implementaciji smanjenja rizika od katastrofa u sklopu projekta pod nazivom ''Učinimo gradove otpornijim: Moj grad se sprema''.
Održana Konferencija o smanjenju rizika od katastrofa

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Grada Dubrovnika, Brčko Distrikta, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i UN Programa pravde i sigurnosti, Ministarstva sigurnosti BIH, federalnog i kantonalnog MUP-a i federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, predstavnici općina iz Kantona Sarajevo te druge zvanice.

 

Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar je u pozdravnom govoru podsjetio da se 20. novembar obilježava kao Međunarodni dan djeteta, te da su na dnevnom redu ove konferencije neka važna pitanja koja će biti aktuelna i u vremenima naših nasljednika.

 –Imajući u vidu da velike katastrofe pogađaju gotovo sve zemlje, moramo nastaviti ukazivati na probleme i tražiti odgovore na pitanja u vezi sa našim obavezama i odgovornostima na smanjenju rizika od katastrofa. Općina Centar je tokom proteklih godina uložila gotovo tri miliona eura za sanaciju klizišta, čime smo otklonili direktnu opasnost po živote naših građana i njihovu imovinu. Svjesni smo činjenice da se zbog želje za profitom bezočno eksploatiraju rudna bogatstva, uništavaju šume i zagađuje okoliš, čime se ugrožava život na našoj planeti. Stoga trebamo upotrijebiti svo naše znanje i nadležnosti kako bismo radili na prevenciji i smanjili rizik od katastrofa. Općine bi kao jedinice lokalne samouprave dobivanjem određenih nadležnosti bile u mogućnosti da blagovremeno realizuju projekte na prevenciji mogućih katastrofa– rekao je Bećirević.

 

O aktivnostima na sprečavanju katastrofa i zaštiti stanovništva na području općine Centar govorio je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu. Pri tom je naveo da je Općina finansirala deminiranje površine od 1.258.908 kvadratnih kilometara, kao i sanaciju 37 opasnih klizišta, nabavku 3.079 protupožarnih aparata u stambenim zgradama, formirala pet službi zaštite i spašavanja za koje je nabavila opremu u vrijednosti 1.650.000 KM. -Također imamo program pomoći manje razvijenim općinama s ciljem zaštite i spašavanja njihovih stanovnika, pa smo do sada za 47 općina u BiH izdvojili milion KM– kazao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar.

 

Prisutnima na konferenciji su se obratili Mariana Osihn u ime Ureda UN za smanjenje rizika od katastrofa, Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Anita Burić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika, Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, Esad Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta i Mirsad Hasanbašić, rukovodilac Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko Distrikta.

 

Načelnik Dževad Bećirević je 25. marta 2013. godine zajedno sa Margaret Valstrom (Margareta Wahlström), specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, potpisao izjavu za pristupanje Općine Centar projektu ''Učinimo gradove otpornijim: Moj grad se sprema''. Općina Centar je prva u BiH i 1.342. općina u svijetu koja je pristupila ovoj globalnoj kampanji.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti