Strategija prema mladima u općini Centar

U Općini Centar je 19. novembra 2013. godine potpisan protokol kojim se iz općinskog budžeta izdvaja 5.900 KM Udruženju ''Idea'' za izradu dokumenta ''Strategija prema mladima općine Centar''.
Strategija prema mladima u općini Centar

U ime pomenutog udruženja protokol je potpisala predsjednica Suada Peštek koja je  tom prilikom izjavila da će novi strateški dokument biti usmjeren na poboljšanje statusa mladih i iskorištavanja njihovih potencijala koji će biti nosioci razvoja općine Centar.

 

-Na ovaj način Općina Centar iskazuje dugoročno opredjeljenje u stvaranju socijalnih, obrazovnih, kulturnih, materijalnih i drugih uslova za trajnu dobrobit mladih te za potrebe njihovog aktivnog učestvovanja u društvenim aktivnostima koje doprinose razvoju zajednice– kazala je pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, koja je prisustvovala potpisivanju protokola.

 

Kako je definisano protokolom, prilikom izrade strateškog dokumenta koji će obuhvatiti period od 2014. do 2020. godine, Udruženje ''Idea'' će u roku od 90 dana provesti istraživanje o problemima i potrebama mladih sa područja Centra, formirati radne grupe za pripremu dokumenta u koje će aktivno biti uključene općinske službe, Komisija Općinskog vijeća Centar za pitanja mladih kao i nevladine organizacije, udruženja i predstavnici drugih institucija. O nacrtu strategije prema mladima bit će organizirana i javna rasprava, nakon čega će finalna verzija biti predočena Općinskom vijeću Centar na razmatranje i usvajanje, čime će postati obavezujući dokument koji sadrži tačno utvrđene rokove za realizaciju pojedinih projekata i aktivnosti te potrebna finansijska sredstva za njihovu realizaciju.

 

Izrada navedenog dokumenta je propisana federalnim Zakonom o mladima, iz 2010. godine, gdje je navedeno da svi nivoi vlasti imaju obavezu usvajanja strateškog dokumenta prema mladima.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti