Za osnovce odigrana lutkarska predstava ''Titiz i Džomet''

Za učenike nižih razreda Osnovne škole ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' 14. novembra 2013. godine u Centru za kulturu (Jelića 1) održana je, pod pokroviteljstvom Općine Centar, premijera lutkarske predstave ''Titiz i Džomet'' koju su izveli članovi umjetničke grupe ''Satya''.
Za osnovce odigrana lutkarska predstava ''Titiz i Džomet''

Ovaj dramski komad je obrada pet narodnih pripovijetki: ''Bostandžijina kći'', ''Pravedna presuda'', ''Šta ko čini, sve sebi čini'', ''Bog je stvorio dobro'' i ''Titiz i džomet''. Predstavu, u  dramskoj obradi Mirsada Bećirbašića, režirala je Mirela Trepanić. Istog dana u večernjim satima održana je prva repriza ove lutkarske predstave.

 

Na press konferenciji, održanoj 12. novembra, režiserka Trepanić je kazala da je ovo šesta predstava za djecu koju radi, a četvrta u saradnji sa našim piscem za djecu Mirsadom Bećirbašićem. -Lutke za predstavu su dizajnirali i izradili Alisa Čajić i Mario Drmać. Predstava, za koju su pripreme trajale šest mjeseci, govori o putovanju dva najbolja prijatelja - Titizu (škrtici) i Džometu (darežljivom). Ivana Vojinović glumi lik Titiza i Princeze, a Adis Omerović Džometa i Đavola.

 

Direktor Centra za kulturu Senad Bostandžić je na press konferenciji rekao da ta ustanova svake godine napravi po jednu premijernu predstavu za djecu. -Općina Centar je finansijski pomogla ovaj događaj, što predstavlja veliki projekt za Centar za kulturu, pogotovo u današnjim vremenima kada premijerne predstave teško realiziraju i mnogo kompleksnija pozorišta u našem gradu i okruženju. Predstavom smo željeli pokazati koliko je bogastvo usmene književnosti za djecu. Namijenjena je djeci od predškolskog uzrasta do sedmog razreda škole i njeno trajanje je 45 minuta, koliko traje i školski čas– kazao je Bostandžić.

 

Za lutkarsku predstavu ''Titiz i Džomet'' Općina Centar je izdvojila iz svog budžeta 3.000 KM.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti