Naredne sedmice počinju javne rasprave o budžetu Općine Centar za 2014.

Na inicijativu predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Varje Nikolić, održan je 1. novembra 2013. godine u Općini Centar sastanak predstavnika općinskih službi za: privredu i finansije; prostorno uređenje i komunalne poslove; lokalnu samoupravu sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica.
Naredne sedmice počinju javne rasprave o budžetu Općine Centar za 2014.

Sastanak, kojeg je vodila Varja Nikolić, je bio posvećen pripremama za predstojeću javnu raspravu o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2014. godinu koja će se voditi na zborovima građana u svih 15 mjesnih zajednica u periodu od 4. do 15. novembra 2013. godine.

Kako je poznato, prema novousvojenoj proceduri kreiranja općinskog budžeta svi zainteresovani su tokom augusta ove godine imali priliku podnijeti zahtjev za finansiranje projekta sredstvima Općine Centar. Na javni poziv dostavljen je ukupno 591 pojedinačan prijedlog za projekte koji bi se finansirali iz budžeta za 2014. godinu. Od ukupnog broja prijedloga 425 se odnosi na projekte komunalne infrastrukture, 70 na oblast prostornog uređenja, 20 na oblast privrednog razvoja.

–Imajući u vidu da je nova procedura kreiranja općinskog budžeta u skladu sa preporukama internog revizora Općine Centar, kao i federalnim Zakonom o budžetima te evropskom regulativom, predsjednici savjeta mjesnih zajednica će imati obavezu da tokom javnih rasprava prvo upoznaju građane o novoj metodologiji kreiranja općinskog budžeta i listi predloženih projekata i utvrđenim prioritetima– kazala je Nikolić i dodala: -Predsjednici savjeta MZ će također građanima prezentirati informaciju o realizovanim općinskim projektima tokom ove godine koji su finansirani iz budžeta Općine Centar. I na ovaj način želimo povećati povjerenje građana u rad Općinskog vijeća i općinskih službi, uz uvažavanje prijedloga i potreba stanovnika općine Centar.

Općinsko vijeće Centar je na 11. redovnoj sjednici, održanoj 31. oktobra 2013. godine, utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2014. godinu sa Nacrtom odluke o izvršavanju budžeta i te dokumente uputilo u javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo i Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar u 2014. godini o kojem će se također voditi javna rasprava.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti