Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 11. redovnu sjednicu 31. oktobra 2013. godine. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Utvrđen Nacrt općinskog budžeta za 2014.

Vijeće je na ovoj sjednici utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2014. godinu sa Nacrtom odluke o izvršavanju budžeta i te dokumente uputilo u javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Općinski budžet za narednu godinu planiran je u iznosu 36.410.697 KM. Predlagač budžeta –  načelnik Dževad Bećirević je naglasio da, zavisno od stepena realizacije budžeta za ovu godinu i ostvarenih ušteda, planirana budžetska sredstva za 2014. godinu mogu premašiti iznos od 40 miliona.

U skladu sa usvojenom novom metodologijom planiranja budžeta, u kreiranje Nacrta budžeta bili su aktivno uključeni građani s ciljem kvalitetnijeg izbora i bolje pripreme prioritetnih projekata za realizaciju. Kao osnova za planiranje razvojnih programa korištena je Strategija razvoja Općine do 2015. godine, uz uvažavanje procjene prihoda za njihovu realizaciju, a prijedlozi u oblasti infrastrukture u Nacrtu su naznačeni na bazi razvojnih programa javnih preduzeća kao i prijedloga građana, savjeta mjesnih zajednica i ostalih subjekata koji su se odazvali na javni poziv objavljen u julu ove godine. Na javni poziv Općine dostavljen je 591 pojedinačan prijedlog, od kojih se 425 odnosi na projekte komunalne infrastrukture, 70 na oblast prostornog uređenja, 20 na oblast privrednog razvoja. Nakon javne rasprave o Nacrtu budžeta koja će se voditi na zborovima građana u mjesnim zajednicama bit će utvrđeni konkretni projekti koji će biti sadržani u prijedlogu budžeta za 2014. godinu.

Na ovoj sjednici je utvrđen i Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar u 2014. godini koji će također biti upućen u javnu raspravu koja će trajati 21 dan.

 

Nacrt nove odluke o zakupu poslovnih prostora

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici utvrdilo Nacrt odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar i uputilo ga u jednomjesečnu javnu raspravu. Imajući u vidu da su se u dosadašnjoj primjeni važeće Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar pojavljivali određeni problemi i mnogo situacija koje nisu bile sadržane u Odluci, kao i zbog potrebe da se pojedina rješenja kvalitetnije regulišu u interesu i zakupaca i Općine te spriječe velika dugovanja zakupaca, pristupilo se izradi nove odluke. U raspravi o ovom dokumentu vijećnici su iznijeli više prijedloga u cilju što efikasnije naplate zakupnine i stimulisanja redovnih platiša.

 

Uređenje i mogućnosti korištenja Ulice Vilsonovo šetalište

Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi elaborata ''Uređenje i mogućnosti korištenja Ulice Vilsonovo šetalište''. Inicijativu za izradu elaborata pokrenula je Općina Novo Sarajevo s obzirom da se Vilsonovo šetalište nalazi na području dvije općine – Novo Sarajevo i Centar. Cilj izrade elaborata je da se planskom dokumentacijom omogući unapređivanje postojećeg stanja kroz preispitivanje prostorne organizacije i mogućnosti za privremeno korištenje javnih površina na Vilsonovom šetalištu za održavanje kulturnih manifestacija i rekreaciju i sa time povezanih uslužnih djelatnosti. Pri tome će se poštovati opredjeljenja iz usvojenih regulacionih planova u pogledu namjene prostora i saobraćajne i komunalne infrastrukture, a posebno primarna funkcija šetališta kao jedinstvene cjeline s obzirom da je u pitanju jedan od najvrijednijih drvoreda Sarajeva koji predstavlja pejzažni identitet grada.

Elaborat će sačiniti Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u roku od 90 dana. Okvirna sredstva u iznosu od 3.500 KM za snimanje ažurne geodetske podloge će obezbijediti Općina Centar, dok će Općina Novo Sarajevo osigurati oko 18.000 KM za pripremu i izradu elaborata.

 

Van snage saglasnost za raspolaganje općinskim zemljištem za izgradnju garaža kod Narodnog pozorišta

Vijećnici su primili k znanju Informaciju o provedbi Ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta koju je na zahtijev Općinskog vijeća dostavio kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica. U informaciji se navodi da se ne može graditi podzemna garaža kod Narodnog pozorišta jer je riječ o nacionalnom spomeniku BiH i zaštićenom području te da je Ministarstvo saobraćaja zauzelo stav da je Ugovor o koncesiji za izgradnju javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta, koji je sklopljen sa firmom ''Centrotrans - transport robe'' d.d. Sarajevo, štetan za Kanton Sarajevo.

Općinsko vijeće Centar je na 11. redovnoj sjednici usvojilo inicijativu vijećnice Edine Latif da se stavi van snage Odluka o davanju naknadne saglasnosti Vladi Kantona Sarajevo za raspolaganje gradskim građevinskim zemljištem u cilju davanja koncesija za izgradnju javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta, koju je Općinsko vijeće Centar donijelo na 5. redovnoj sjednici održanoj 28. marta 2013. godine. 

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Vijećnici Općine Centar su i na ovoj sjednici informisani o toku realizacije projekta vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Betanija, Šip, Poljine. Navedeno je da je firma ''Saraj-inženjering'', u skladu sa izdatom urbanističkom saglasnosti i idejnim projektom vodosnabdijevanja Nahoreva, sačinila glavni projekt koji se odnosi na izvorište Bijele stijene. Sljedeća faza projektovanja obuhvata razradu dokumentacije na nivo glavnog projekta vodozahvata na izvorištu, dvije pumpne stanice, rezervoara za vodu sa komorom.

Kad je u pitanju projekt vodosnabdijevanja sa izvorišta Klanice koji se nalazi na području općine Stari Grad, vijećnici su informisani da se na zahtjev Općine Centar za izdavanje nove urbanističke saglasnosti Gradska uprava oglasila nenadležnom. Imajući u vidu da projekt vodosnabdijevanja područja Nahoreva i Nahorevskih brda sa izvorišta Klanice obuhvata područje dvije općine, Općinsko vijeće Centar je usvojilo zaključak da se ponovo obrati Gradskoj upravi i Gradskom vijeću sa zahtjevom da održi tematsku sjednicu, uz učešće predstavnika općina Centar i Stari Grad, kako bi se taj problem riješio i pribavila urbanistička saglasnost neophodna za nastavak aktivnosti na projektu.

 

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih datuma i ličnosti Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt izmjena i dopuna Odluke o općinskim priznanjima i uputilo ga u javnu raspravu koja će trajati od 15. do 30. novembra 2013. godine.

Na ovoj sjednici je utvrđen i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendije ''Prof. dr. Husein Kulenović'' koji je također upućen na javnu raspravu u trajanju 15 dana.

Vijeće je usvojilo Program aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2014. godine. Programom je predviđeno da se u povodu 2. maja – Dana Općine Centar i naredne godine održe brojne svečane, obrazovne, kulturne i sportske manifestacije.

Kad je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata i rješenja po zahtjevima za preuzimanje i izuzimanje zemljišta, kao i zaključak o davanju saglasnosti za promet nedovršenom zgradom.

Sa dnevnog reda 11. sjednice Općinskog vijeća povučena je tačka: Realizacija zaključka sa nastavka 9. redovne sjednice Općinskog vijeća, održane 29.7.2013. godine, za imenovanje tročlane komisije vezano za JU ''Centar za sport i rekreaciju''.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti