Održana javna rasprava o primjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

U organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održana je 3. oktobra 2013. godine javna rasprava o primjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, s ciljem iznalaženja rješenja problema rastuće populacije pasa lutalica u BiH.
Održana javna rasprava o primjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti,  Ureda za veterinarstvo u BiH, nevladinog sektora i građani. U ime Općine Centar sastanku je prisustvovala Đenita Bogunić, šefica odsjeka za komunalne poslove u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

 

Implementacija Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je usvojen prije četiri godine, nije u potpunosti zaživjela, za šta postoji čitav niz faktora. Učesnici rasprave su razloge za ovakvu situaciju vidjeli u činjenici da je prošlo godinu dana od usvajanja Zakona pa do prvih akcija masovnih sterilizacija i kastracija pasa, što je uzrokovalo pojavu velikog broja pasa na ulicama, čime se povećalo nezadovoljstvo građana zbog osjećaja ugrožene sigurnosti. Stoga je jedan broj federalnih poslanika uputio inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjene i dopune ovog zakonskog akta koje su od juna ove godine još u proceduri.

 

Tokom rasprave iznesena su različita stajališta kako riješiti ovaj sve evidentniji problem koji je odavno izmakao kontroli. Mišljenja učesnika rasprave su se kretala od toga da je zakon dobar ali da se dobro ne provodi, do toga da nije moguće na ovaj način urediti tu oblast. Stoga su jedni predlagali hvatanje i eutanaziranje pasa lutalica, dok su drugi stajališta da je sterilizacija i kastracija pasa jedno od rješenja. Razloge protiv eutanaziranja, osim humane strane, također vide u činjenici da je takav postupak nekoliko puta skuplji od sterilizacije. Također kao rješenja za ovakvu situaciju su predložili usvajanje pravilnika o identifikaciji kućnih pasa i mačaka, odnosno uspostavljanje potrebnih baza podataka na općinskom nivou, drugačija organizacija azila za napuštene životinje, efikasnije udomljavanje i čipovanje životinja. Prikupljeni podaci u pomenutoj bazi podataka bi pomogli u efikasnijem provođenju sterilizacije i kastracije životinja i efikasnijem kažnjavanju neodgovornih vlasnika životinja. Izneseni prijedlozi će biti upućeni Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti