Općina Centar kandidat za nagradu ''Beacon plus - najbolje prakse'' u BiH

U okviru projekta ''Beacon plus - najbolje prakse'' u BiH, sredstva u iznosu od 48.000 KM se ove godine dodjeljuju jedinicama lokalne samouprave za prepoznavanje i promovisanje najboljih primjera iz prakse na lokalnom nivou vlasti. Nagradni fond u ovom iznosu su obezbijedili Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.
Općina Centar kandidat za nagradu ''Beacon plus - najbolje prakse'' u BiH

Ove godine općine i gradske uprave su mogle konkurisati na četiri teme: ''Funkcionisanje jedinica lokalne samouprave u vanrednim situacijama (elementarne nepogode)'', ''Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u jedinicama lokalne samouprave s ciljem privlačenja investicija'', ''Saradnja općinskih vijeća sa građanima u procesu donošenja odluka'' i ''Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja općine/grada''.

 

Tim povodom je u Općini Centar 26. septembra 2013. godine za članove Savjetodavne komisije projekta ''Beacon plus - najbolje prakse'' u BiH koji rade na odabiru najbolje prakse na lokalnom nivou, održana prezentacija potencijalnih mogućnosti Općine Centar iz oblasti stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta.

Željko Varunek, sekretar Općinskog organa uprave i jedan od članova stručnog tima Općine Centar za pomenuti projekt, ovom prilikom je rekao: – U prezentiranim materijalima možete vidjeti da smo kao općina svjesni zakonskih ograničenja, ali imamo obavezu da stvaramo što povoljniju poslovnu klimu za potencijalne investitore. Nažalost naš budžet, koji ove godine iznosi nešto više od 41 milion KM, ne možemo iskoristiti u punom potencijalu zbog postojećih zakonskih odredbi. Iako smo centralna gradska općina, naš veliki potencijal leži u poljoprivrednoj proizvodnji– kazao je Varunek.

 

Tarik Hadžiomerović, savjetnik općinskog načelnika govorio je o privrednim potencijalima Općine Centar za podršku i razvoj biznisa. Pri tome se osvrnuo na realizaciju općinskog budžeta koji se oslanja na dokumente ''Strategija razvoja općine Centar do 2015. godine'' i ''Vodič za investiranje u općinu Centar''. Također je predstavio rad općinskog Centra za razvoj biznisa, posebno kada je riječ o pomoći opstanku i razvoju malih i srednjih preduzeća.

 

Izrazivši zadovoljstvo prezentacijom prakse Općine Centar na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, Rajko Lazić, član Savjetodavne komisije projekta ''Beacon plus'' je dao nekoliko sugestija za završnu prezentaciju koja će biti odlučujuća u izboru dobitnika nagrade u iznosu od 48.000 KM.

 

Sastanku su također prisustvovali Ivana Boban, član Sekretarijata projekta ''Beacon plus - najbolje prakse'', Maida Dizdarević, član Savjetodavne komisije projekta te Muamer Hodžić, savjetnik načelnika i član stručnog tima Općine Centar za pomenuti projekt koji postoji od 2005. godine.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti