U općini Centar 290 popisivača na terenu

Kako je najavljeno, započeo je 1. oktobra 2013. godine veliki projekt popisa stanovništva, domaćinstva i stanova u Bosni i Hercegovini, koji će trajati do sredine ovog mjeseca. Tokom tih 15 dana građane će u njihovim domaćinstvima, u vremenu od 9 do 21 sati obilaziti popisivači. U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, odnosno Zakonom o organizaciji i provođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u RS-u, popis će biti proveden u 142 općine (79 u FBiH i 62 u RS-u) te u Brčko distriktu BiH.
U općini Centar 290 popisivača na terenu

Tim povodom su Željko Varunek, sekretar Općinskog organa uprave Centar Sarajevo, Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu i Tarik Hadžiomerović, savjetnik načelnika, posjetili 1. oktobra sjedište Popisne komisije Općine Centar koje se nalazi u Centru za podršku biznisu Općine Centar (Muhameda Kantardžića 3).

 

Predsjednica Općinske popisne komisije Minja Ćukac je goste informisala o početku ovog procesa te o pripremnim radnjama koje je Komisija provela, poput distribucije potrebnog materijala za popis, provođenja procedure izbora popisivača i instruktora, kao i obuci koju su prošli. –Kako je to bilo i planirano, jutros od 9 sati 290 popisivača za općinu Centar je krenulo u obilazak domaćinstava kako bi izvršili popis. U taj proces aktivno su na terenu uključeni i rezervni popisivači i instruktori. Želim naglasiti da građani mogu dobiti dodatna pojašnjenja i u prostorijama svih 15 mjesnih zajednica općine Centar gdje smo rasporedili 39 instruktora. U sjedištu Općinske popisne komisije su i dva entitetska instruktora koji također prate tok realizacije ovog projekta. Popisivači prilikom obilaska domaćinstava sa sobom moraju imati odgovarajuće akreditacije za identifikaciju, što građani mogu tražiti na uvid. Ovom prilikom pozivamo građane na maksimalnu saradnju kako bi ovaj proces prošao u najboljem redu– kazala je Ćukac.

 

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je najveće statističko istraživanje kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim obilježjima stanovništva. Tajnost podataka je zagarantovana. Prilikom popisa građani ne moraju pokazivati svoje identifikacione dokumente, potrebno je samo da punoljetni član domaćinstva daje potrebne podatke popisivačima.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti