Općina Centar nagradila najuspješnije farmere

U prostorijama Općine Centar, 27. septembra 2013. godine upriličeno je svečano uručenje diploma i nagrada poljoprivrednim proizvođačima - pobjednicima Izbora za najuspješnije farmere-stočare sa područja središnje gradske općine u 2012. godini.
Općina Centar nagradila najuspješnije farmere

Nagrade su dodijeljene u kategorijama: najbolji farmer,  najoptimalniji zoohigijenski i zootehnički uslovi držanja životinja, najuspješniji uzgajivači goveda, najuspješniji uzgajivači ovaca i najuspješniji pčelari.

Za najboljeg farmera proglašen je Meho Muharemović, kojem je pripala nagrada u iznosu od 700 KM. Nagrada od 200 KM je dodijeljena Nihadi Pandžić za najoptimalnije zoohigijenske i zootehničke uslove držanja životinja. Za najuspješnije uzgajivače goveda su proglašeni Nedeljko Đokanović (I nagrada-400 KM), Beriz Omerović (II nagrada-300 KM), Siniša Rašević (III nagrada-250 KM), Fata Pandžić (IV nagrada-200 KM) i Munib Gljiva (V nagrada-200 KM).

U kategoriji najuspješnijih uzgajivača ovaca nagrađeni su: Kasim Samouk (I nagrada-400 KM), Sabahet Seferović (II nagrada-300 KM), Žarko Rašević (III nagrada-200 KM), Halid Muharemović (IV nagrada-150 KM), Ćiro Ješić (V nagarada-100 KM), Hašim Muharemović (VI nagrada-100 KM), Dragaš Strajilo (VII nagrada-100 KM).

Za najuspješnije pčelare u općini Centar tokom protekle godine proglašeni su: Muhamed Salkanović (I nagrada-300 KM), Snježana Rašević (II nagrada-150 KM) i Osman Skenderagić (III nagrada-100 KM). Za 17 pomenutih nagrada iz budžeta Općine Centar je izdvojeno 4.150 KM.

Općinski načelnik Dževad Bećirević je ovom prilikom uputio čestitke najboljim farmerima u Centru. –Iskreno želim da nastavite sa vašim uspješnim radom kojim dajete doprinos uspostavljanju optimalnih uslova za razvoj poljoprivrede– rekao je Bećirević.

Čestitkama se pridružila i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić i informisala farmere o jučerašnjoj raspravi na sjednici Općinskog vijeća o stanju poljoprivrede na Centru i poticajnim mjerama. –Postoji volja u Općini Centar da se ovoj oblasti posveti posebna pažnja i poboljša poljoprivredna proizvodnja, za šta je potrebno izraditi lokalni akcioni plan– kazala je Nikolić.

Prof. dr. Velija Katica, vijećnik i član stručne komisije koja je izvršila ocjenu poljoprivrednih domaćinstava i proglasila pobjednike, je istakao: –Zahvaljujući razumijevanju općinskog načelnika i podršci Općinskog vijeća, mi smo jedna od rijetkih općina u BiH koja ima ovakvu vrstu podrške poljoprivrednim proizvođačima. Nadam se da će odgovorni u skorijoj budućnosti donijeti zakon o adekvatnim poticajima poljoprivredne proizvodnje i zaštite vaših proizvoda- rekao je Katica.

Član pomenute komisije dr. Vedad Šakić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu je naglasio da je u današnjim uslovima održanje postojećeg stanja u stočarskoj proizvodnji, kao jednoj od najperspektivnijih grana poljoprivrede, veliki uspjeh. –Nažalost, velika sredstva iz evropskih fondova namijenjenih razvoju poljoprivrede propadaju zbog nemara viših struktura vlasti. Imamo namjeru da na području ove općine otvorimo prostor za prodaju vaših poljoprivrednih proizvoda, kako bi vama pomogli da ih lakše plasirate a našim građanima da kupuju zdravu hranu– kazao je Šakić.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti