Izrada planske dokumentacije za poboljšanje standarda građana

-Prilikom pristupanja izradi planske dokumentacije Zavod za planiranje razvoja KS mora imati ažurnu geodetsku podlogu, za šta je potrebno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, raspisivanje javnog poziva za odabir firme koja će uraditi taj dio posla. Zbog ove procedure izrada plana nekad započne tek za godinu dana – kazala je Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.
Izrada planske dokumentacije za poboljšanje standarda građana

Pomenuta služba je napravila Informaciju o stanju prostorno-planske dokumentacije koja pokriva područje općine Centar, koja je prezentovana vijećnicima Općinskog vijeća Centar na nastavku 9. redovne sjednice Vijeća, održanom 29. jula 2013. godine.

 

Prema ovoj informaciji najveći dio općine Centar pokriven je planskom dokumentacijom. Općina Centar se prostire na 1.377 hektara površine, od čega je  regulacionim planovima i urbanističkim projektima obuhvaćeno 760 hektara. Za 25 prostornih cjelina urađeni su regulacioni planovi, dok je 26 prostornih cjelina obuhvaćeno urbanističkim projektima. U informaciji također stoji da su u postupku izrade i donošenja Regulacioni plan ''Koševsko brdo'' i Regulacioni plan prostorne cjeline ''Šip'' te urbanistički projekti ''Centrotrans-Alhos'' – I faza, ''Gimnazijska-Garaža'', ''Šenoina'', ''Pasaž Šenoina'' – I faza i ''Arhitektonski fakultet''.

 

Općina Centar, kao nosioc pripreme izrade plana, pokreće inicijativu za izradu određenog planskog dokumenta, gdje građani svojim sugestijama i smjernicama mogu uticati na razvoj planskog dokumenta.

 

-Da bismo pokrenuli izradu ili dopunu planske dokumentacije za neko područje potrebni su opravdane potrebe za novom infrastrukturom, rekonstrukcijom ili sanacijom postojećeg stanja na određenoj prostornoj cjelini. Nakon provedene analize donosimo stručnu ocjenu da li je za neko područje potrebno donositi novi ili uraditi samo dopune postojećeg plana. Inicijativu za izradu novog planskog dokumenta upućujemo Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koji je nosioc izrade plana, odnosno Gradskoj upravi, koja usvaja planske dokumente. U ovogodišnjem Budžetu Općine Centar je planiran iznos od 164.000 KM kao grant Zavodu za planiranje razvoja KS za izradu planske dokumentacije. Planska dokumentacija je osnov za razvoj i urbano planiranje za neko područje, gdje osim individualne stambene gradnje također planiramo nove saobraćajnice i ostalu potrebnu infrastruktura te izgradnju javnih objekata što direktno utiče na poboljšanje standarda života naših sugrađana – kazala je Sadović.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti