PODRŠKA OBRAZOVANJU

Uključivanje romske populacije u obrazovni proces

U prostorijama Centra za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija (Obala Kulina Bana 3) OSCE misija u BiH je organizovala 16. oktobra 2012. godine prezentaciju izvještaja o primjeni Revidiranog akcionog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma, koju je u augustu ove godine usvojilo Vijeće ministara BiH

Na održanom okruglom stolu učestvovali su predstavnici sarajevskih općina, nevladinih organizacija, Helsinškog komiteta za ljudska prava, direktori osnovnih škola, predstavnici MUP-a KS, kantonalnog Centra za socijalni rad te predstavnici udruženja Roma u Kantonu Sarajevo. U ime Općine Centar u radu skupa su učestvovale pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero i koordinatorica Matičnog ureda Vesna Topalović.

Zakira Šero je prezentirala koje je sve korake poduzela Općina Centar proteklih godina u cilju uključivanja što većeg broja romske djece u obrazovni proces. –U okviru podrške redovnom školovanju romske djece, Općina Centar sa načelnikom Dževadom Bećirevićem na čelu, njeguje tradiciju izdvajanja finansijskih sredstava u budžetu za kupovinu knjiga i školskog pribora za romsku djecu koja idu u osnovne škole u Centru, kako bi i na taj način bili stimulirani da redovno pohađaju nastavu i što uspješnije savladavaju nastavno gradivo. U septembru, na početku nove školske godine 2012./2013. posjetili smo osam osnovnih škola gdje smo uručili novčanu pomoć u iznosu od po 100 KM za 90 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu. Također obezbjeđujemo sredstva za besplatne užine za učenike iz socijalno ugroženih porodica, među kojima su i romske. Početkom svake školske godine nabavljamo školske torbe sa priborom za sve prvačiće.

Osim toga, Općina sufinansira projekte nevladinih organizacija i podržava projekte kojima se pomaže Romima. Prije dvije godine smo eksperimentalno započeli projekt ''asistent u nastavi'', čija je funkcija bila da romskim učenicima pomogne u savladavanju nastavnog gradiva i da bude spona između nastavnika i roditelja. Iako su rezultati pilot projekta bili ohrabrujući, bili smo prinuđeni obustaviti projekt jer Općina nema direktnih nadležnosti za osnovno obrazovanje– kazala je Šero.

Također već više godina Opća uprava - Matični ured Općine Centar, u saradnji sa Kantonalnim centrom za socijalni rad i službama socijalne zaštite van Kantona Sarajevo, MUP-om Kantona Sarajevo i Prvom policijskom upravom, UG "Vaša prava" i drugim nevladinim organizacijama, Helsinškim komitetom za ljudska prava u BiH i Ombudsmenima, provodi kampanju kako bi se maksimalno poštivale zakonske odredbe o davanju imena novorođenoj djeci i upisu u matične knjige. -Zahvaljujući tome, kao i raznim povlasticama kao što su porodiljske naknade, jednokratna novčana pomoć, izdvajanje novca za opremu bebe i drugo, znatno je manje djece bez prijavljenog ličnog imena. Najveći problem predstavljaju osobe sa prostora bivše Jugoslavije, posebno Kosova, te sa područja drugih kantona – kazala je Vesna Topalović, koordinator Matičnog ureda Općine Centar i dodala da su na istaknutim mjestima u Matičnom uredu Općine postavljeni upute na romskom jeziku za određivanje ličnog imena i matičnog broja djeteta, te na koji način ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu novorođenčadi.

Ovom prilikom su predstavnici udruženja Roma iz Kantona Sarajevo pohvalili dosadašnju podršku Općine Centar za poboljšanje uvjeta života ove populacije.  

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti