Spremnije dočekati elementarne nepogode

Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o civilnoj zaštiti

Općinsko vijeće Centar održalo je 21. juna 2012. godine 11. tematsku sjednicu, na kojoj je vođena rasprava o ulozi i učešću civilne zaštite u vanrednim okolnostima, njenim kapacitetima i organizaciji. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o civilnoj zaštiti
Imajući u vidu iskustva iz februara ove godine u vrijeme velikih snježnih padavina kada je proglašeno stanje prirodne nesreće, namjera ovog tematskog skupa je bila da predloži mjere i smjernice za poboljšanja stanja u oblasti civilne zaštite kako bi ona što efikasnije funkcionirala u slučaju elementarnih i drugih nepogoda. Inače, Općina Centar je jedina čije je Općinsko vijeće posvetilo posebnu sjednicu toj veoma značajnoj temi. Osim vijećnika, u radu sjednice je učestvovao i Mehmed Velić iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Organizacija i opremljenost civilne zaštite u Općini

Na početku sjednice vijećnicima je predstavljena uloga, organizacija i funkcionisanje civilne zaštite u Općini Centar kao organiziranog oblika zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u slučaju prirodnih i drugih nesreća. U Općini su do sada fomirani Općinski štab civilne zaštite sa 18 članova i štabovi mjesnih zajednica koji imaju po pet članova. Osim toga, u okviru civilne zaštite formirano je i pet službi za zaštitu i spašavanje: Služba za medicinsku pomoć (pri Domu zdravlja Vrazova) sa 99 pripadnika, Služba za zaštitu od požara (Dobrovoljno vatrogasno društvo ''Bjelave'') sa 20 pripadnika, Služba za spašavanje sa visina (''Klub spasavalaca 2000.'') sa 10 pripadnika, Služba za spašavanje iz ruševina (pri KJKP ''Park'') sa 28 pripadnika, Služba za komunalnu čistoću (pri KJKP ''Rad'') sa 23 pripadnika. Pomenute službe su dobro obučene i opremljene (sanitetsko vozilo sa opremom, vatrogasno vozilo i cisterna, vozilo za zimsko i ljetno čišćenje ulica, oprema za spašavanje sa visina, šatori, poljski ležaji, vreće za spavanje...). U proteklih nekoliko godina održane su tri vježbe na kojima je izvršena provjera spremnosti i osposobljenosti službi za spašavanje i štabova civilne zaštite.

Iskustva u vrijeme velikih snježnih padavina

S obzirom na činjenicu da, zbog nepostojanja adekvatnih propisa, do sada u Općini Centar nisu formirane jedinice civilne zaštite kao operativne snage, Civilna zaštita Općine je, uz pomoć mjesnih štabova civilne zaštite, angažovala radno sposobno stanovništvo (212 ljudi) na otklanjanju posljedica februarskih velikih snježnih padavina zbog kojih je proglašeno stanje prirodne nesreće. Ovakva praksa bit će nastavljena do donošenja propisa na osnovu kojih će biti formirane jedinice civilne zaštite u mjesnim zajednicama i na nivou Općine. Ovogodišnja iskustva su pokazala da je u potpunosti zanemarena obaveza i dužnost provođenja samozaštite i uzajamne zaštite građana kao najmasovnijeg oblika organizovanog učešća građana u zaštiti i spašavanju.

Finansiranje

Kad je u pitanju finansiranje, koje je regulisano Zakonom, civilna zaštita Općina Centar je od 2004. do kraja 2011. godine raspolagala sa 12.775.629 KM od kojih je utrošeno 6.481.000 KM. Više od polovine utrošenih sredstava upotrebljeno je za sanaciju klizišta, potom skoro 1,5 milion za opremanje službi zaštite i spašavanja, dok je ostatak utrošen za opremanje Općinskog štaca CZ (247.414 KM), sanaciju i uređenje korita Koševskog potoka (227.288 KM), aktivnosti na otklanjanju posljedica prirodne nesreće (179.097 KM), nabavku vatrogasnih aparata za stambene zgrade (107.669 KM), video nadzor za potrebe Policijske stanice Centar (200.000 KM) itd.

U budžetu za 2012. godinu za sanaciju klizišta planirano je 1,6 milion KM, za nabavku i uspostavljanje sistema za uzbunjivanje i obavještavanje 300.000 KM, za kupovinu univerzalnog vozila za Službu za spašavanje sa visina 300.000 KM, za opremanje ostalih službi za spašavanje 200.000 KM, za nastavak projekta regulacije Koševskog potoka 50.000 KM.

Prijedlozi za poboljšanje funkcionisanja sistema civilne zaštite

Općinski vijećnici su u raspravi ukazali na potrebu preciznog zakonskog reguliranja i usklađivanja propisa iz oblasti civilne zaštite kako bi se na svim nivoima vlasti tačno znalo šta je čija obaveza i odgovornost. Posebno je istaknuto da treba podizati svijest stanovništva o samozaštiti i uzajamnoj zaštiti građana koje treba adekvatno educirati i obučiti za zaštitu i spašavanje u slučaju velikih nesreća.

U cilju unapređenja stanja u oblasti civilne zaštite, Općinsko vijeće Centar je jednoglasno usvojilo sljedeće

Z A K LJ U Č K E

1) Općinsko vijeće pokreće inicijativu prema višim nivoima vlasti i unutar Općine za:

- potpunu izmjenu zakona koji tretiraju oblast civilne zaštite sa preciznijim utvrđivanjem strukture i jasnih odgovornosti općinskih, kantonalnih i federalnih nadležnosti organa civilne zaštite i njihove međusobne koordinacije;

- donošenje nedostajućih podzakonskih akata iz oblasti zaštite i spašavanja;

- primjenu i provođenje represivnih mjera za neprimjenjivanje i nepoštivanje zakona (Zakon o komunalnoj čistoći i Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama);

- donošenje jedinstvenih standarda za opremu i sredstva iz oblasti zaštite i spašavanja na nivou države, a sve u cilju lakše provedbe javnih nabavki.

2) Općinsko vijeće zadužuje Službu civilne zaštite da, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i dokumentima iz oblasti protivpožarne zaštite koje treba da donese Kantonalna uprava civilne zaštite, izradi vlastitu dokumentaciju na nivou Općine.

3) Nakon donošenja podzakonskog akta kojim će se regulisati način vođenja evidencije obveznika civilne zaštite i njihovo raspoređivanje u strukture civilne zaštite, izvršiti formiranje jedinica opće i specijalizovane namjene za Općinu Centar.

4) Nakon završetka procedure javne nabavke za odabir najpovoljnijeg ponuđača, izvršiti ugradnju i uspostavu sistema za uzbunjivanje i obavještavanje građana Općine Centar.

5) Da općinska Služba civilne zaštite razmotri mogućnost instaliranja uređaja za protivpožarnu zaštitu po ulazima u kontaktu sa upraviteljima.

6) Zadužuje se Služba civilne zaštite da osmisli sistemski način edukacije građana u svim aspektima spašavanja i civilne zaštite uz stručnu pomoć odgovarajućih institucija.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti