Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u ponedjeljak, 1. marta 2021. godine, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih i udruženja građana položili su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja čime su odali počast svim poginulim braniteljima.

U ime Općine Centar, obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše historije, prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Ira Adilagić, te vijećnici Alen Girt, Samir Fazlić, Nihad Uk, Željko Majstorović, Dragan Stevanović, Lajla Ćosović, Hamdija Hasanović, Miralem Šenderović i Velija Katica.

 

Delegacije su nakon mezarja Kovači, gdje su položili cvijeće ispred spomen-obilježja kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, obišli i položili cvijeće, te odali dužnu počast ubijenim tokom dva protekla rata ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, spomen-obilježja ubijenim policajcima u Velikom parku, zatim ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i Spomen-parka na Vracama. Nakon toga delegacija Općine je položila cvijeće i odala počast ispred centralnog spomenika Stadion, zatim na groblju Lav.

Načelnik Mandić je svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitao 1. mart – Dan nezavisnosti.

- Prvi mart je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Istovremeno je ovo dan kada slavimo, ali i kada se moramo prisjetiti svih onih koji su dali živote za našu domovinu. Moramo se sjećati svih naših sugrađanki  i sugrađana, a posebno djece koja su izgubila svoje živote u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i na neki način ugradili sebe u ovo što mi danas imamo. Obaveza svih nas koji smo prošli pakao devedesetih i koji smo ga preživjeli je da se nakon stoljeća ratova na ovim prostorima borimo za stoljeće mira, poručio je Mandić.

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti