Održana 8. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 11. decembra 2014. godine održana je 8. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Održana 8. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar

 Na dnevnom redu su bile dvije teme: Prezentacija i moguća rješenja uređenja Prešernovog parka – Harem Kalin-hadži Alijine džamije te Funkcionisanje mjesnih zajednica i savjeta mjesnih zajednica i mjere za unapređenje rada i otklanjanje uočenih slabosti.

 

Urediti zapuštenu lokaciju Harema Kalin-hadži Alijine džamije

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo – direktor Munib Buljina i stručna saradnica Selma Kapić-Karačević prezentirali su općinskim vijećnicima prijedlog rješenja za uređenje lokacije Harem Kalin-hadži Alijine džamije (bivšeg Prešernovog parka) na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva koja je godinama zapuštena i predstavlja ruglo u strogom centru grada.

Imajući u vidu da je u pitanju veoma važan arheološki lokalitet gdje su pronađeni i iskopani temelji Kalin-hadži Alijine džamije, sagrađene 1535. godine a koja je srušena 1947. godine, iz  Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo su predložili kao prelazno rješenje, do konačne odluke, da se taj prostor uredi kao arheološki park i izvrši konzervacija i zaštita pronađenih ostataka džamije, harema i mekteba i integrira u urbani pejzaž gradskog jezgra. Predstavljena je ideja da se uređenje lokacije koncipira u dva dijela. Jedan dio bi bila zelena površina sa zaštićenim arheološkim iskopinama, a drugi dio lokacije bi bio uređen kao mali trg sa klupama i česmom, uz prigodno hortikulturalno uređenje.

Općinskim vijećnicima se na tematskoj sjednici obratio Amel Mešić, u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, koji je govorio o historijatu tog lokaliteta i kazao da je Rijaset Islamske zajednice podržao inicijativu za obnovu i revitalizaciju odnosno ponovnu izgradnju Kalin-hadži Alijine džamije. Također je rečeno da do konačne odluke o namjeni tog lokaliteta treba postupiti u skladu sa mišljenjem Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH (koja je uvrstila ovaj lokalitet na privremenu listu za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom) i provesti arheološka istraživanja, uz odobrenje nadležnih organa i izvršiti konzervaciju iskopina. Nakon tih radnji i donošenja konačne odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH bit će stvorene pretpostavke za određivanje konačne namjene tog lokaliteta. Budući da je lokalitet duži niz godina nezaštićen i izložen permanentnom propadanju, upućena je molba Općini da pomogne u realizaciji aktivnosti zaštite lokaliteta i arheološkog istraživanja.

Po završetku rasprave o ovoj temi Općinsko vijeće je usvojilo više preporuka odnosno zaključaka. Naglašeno je da taj zapušteni lokalitet u centru grada predstavlja ruglo u vizuelnom doživljaju grada i zapravo oslikava odnos društva prema kulturnoj baštini te mu treba vratiti dignitet kakav zaslužuje. Stoga je neophodno odmah naložiti mjesnim zajednicama i savjetima MZ, Policijskoj upravi Centar i nadležnim službama Općine Centar da se na tom prostoru zabrani parkiranje motornih vozila.

Konstatovano je da se idejnim rješenjem koje je predložio kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa žele sačuvati arheološki nalazi i na jedan savremen, stručno opravdan i prihvatljiv način prezentirati javnosti te da realizacija tog projekta ne prejudicira neka buduća rješenja. Naglašeno je da pri tome svakako treba da budu zaštićena prava i obaveze Islamske zajednice, posebno kada je u pitanju vakufska imovina. Također je rečeno da će do konačnog rješenja Općinsko vijeće, načelnik i službe tražiti mogućnosti za prelazna rješenja koja su vizuelno, historijski i urbanističko-planski prihvatljiva, te da će zajedno sa organima i institucijama Islamske zajednice u perspektivi raditi na stvaranju pretpostavki za implementaciju treće faze projekta Kalin-hadži Alijine džamije, a u tom cilju bi trebalo odrediti dio sredstava u općinskom budžetu za izradu prostorno-planske dokumentacije.

 

Unaprijediti metode rada mjesnih zajednica

Na dnevnom redu ove sjednice je bilo funkcionisanje mjesnih zajednica i savjeta mjesnih zajednica kao i mjere za unapređenje rada i otklanjanje uočenih slabosti. Konstatovano je da u radu mjesnih zajednica Općine Centar ima primjera dobre prakse, ali da u cjelini treba unapređivati njihov rad i vratiti im izvornu ulogu u skladu sa odredbama Zakona o principima lokalne samouprave.

Također je istaknuto da su prostorije mjesnih zajednica nedovoljno iskorištene za društvene aktivnosti građana, a posebno mladih kao i osoba treće životne dobi. Iznesen je i prijedlog da se u periodu do otvaranja Centra za zdravo starenje pojedini projekti realiziraju po mjesnim zajednicama. Uz to je rečeno da neke prostorije mjesnih zajednica treba adaptirati i bolje opremiti. Jedinstvena je ocjena učesnika u raspravi da je neophodno unapređivati metode rada i aktivnosti mjesnih zajednica i uspostaviti njihovu bolju komunikaciju kako sa građanima tako i sa organima izvršne i zakonodavne općinske vlasti. Općinsko vijeće je zadužilo radni tim da detaljno analizira prijedloge i sugestije iz ove rasprave i predloži zaključke za jednu od narednih sjednica Vijeća.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti