Održana 7. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 13. novembra 2014. godine 7. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bio položaj osoba sa invaliditetom kao i osoba treće životne dobi. Sjednicu je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 7. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar

Obezbijediti jednake mogućnosti da osobe s invaliditetom ostvaruju sva ljudska prava 

Rasprava o položaju osoba sa invaliditetom na području općine Centar vođena je na osnovu informacije koju je sačinio Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo. Istaknuto je da je BiH 2010. godine ratifikovala UN konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, a kojom je propisana obaveza lokalnih zajednica da donose propise, programe i akcione planove kojim će se obezbijediti da osobe sa invaliditetom mogu ostvariti sva ljudska prava na jednakoj osnovi sa drugima. Osim toga, Vijeće ministara BiH je 2008. godine usvojilo Politiku u oblasti invalidnosti, a oba doma Parlamenta Federacije BiH 2010. godine Strategiju za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom 2011.-2015. godine. 

 

Konstatovano je da kod nas još uvijek nema ozbiljnijeg istraživanja o broju i položaju osoba sa invaliditetom, te da se njihova prava u pravilu rješavaju na nivou Federacije i Kantona. Kad je riječ o Općini Centar, nadležne službe obavljaju određene poslove za invalidne osobe, kao što su ostvarivanje nekih prava ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata, izgradnja pristupnih rampi do stanova, finansiranje budžetskim sredstvima projekata nevladinih organizacija koji su namijenjeni toj kategoriji stanovnika itd. Vijećnici su u raspravi ukazali na neophodnost stvaranja mogućnosti za što veće uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život, počev od obrazovanja, zapošljavanja, kao i na potrebu da se izgrade prilazi za invalide do javnih ustanova na području općine Centar, počev od općinske zgrade pa nadalje. Kad je u pitanju odnos lokalne ali i šire društvene zajednice prema ovoj kategoriji stanovništva rečeno je da treba koristiti dobra iskustva iz drugih zemalja.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo i zaključke u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom i ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava. Jedan od zaključaka je da treba izvršiti istraživanje kako bi se dobili tačni podaci o broju osoba sa invaliditetom koje žive na području općine Centar, vrsti i stepenu invaliditeta i u kakvom su socio-ekonomskom položaju, kako bi se na osnovu rezultata istraživanja mogli kreirati jasniji strateški programi. Zadužena je Služba za lokalnu samoupravu da u roku od 60 dana sačini plan anketiranja.

 

Osim toga, treba planirati sredstva u općinskom budžetu za implementaciju Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom i pristupiti izradi lokalnog akcinog plana za tu oblast. Zaključeno je da se od Vlade i Skupštine Kantona zatraži donošenje zakona kako bi se omogućilo osnivanje Centra za socijalni rad na nivou Općine. Osim toga, Skupštini Kantona bit će upućena inicijativa da organizira tematsku sjednicu o provođenju Zakona o dopunskim pravima boraca i to u članu koji se dotiče provođenja konkursnih procedura, kako bi djeca poginulih branitelja imala prioritet kod zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Skupština.

 

Unaprijediti kvalitet života osoba treće životne dobi

Druga tema ove sjednice bila je socio-ekonomski položaj osoba treće životne dobi i unapređenje njihovog kvaliteta života, o čemu je uvodno izlaganje imala vijećnica Zora Ostojić, predsjednica Komisije Općinskog vijeća za statusna pitanja građana treće životne dobi. Rečeno je da demografski podaci ukazuju na porast zastupljenosti starije populacije u ukupnom stanovništvu u BiH, pa i u općini Centar gdje je 17% stanovništva starije od 65 godina sa tendencijom rasta tog procenta. Istaknuto je da je ova populacija posebno pogođena teškom ekonomskom situacijom te da su stare osobe marginalizirana društvena grupa o kojoj nema dovoljno brige društva. Tu populaciju uglavnom čine penzioneri sa minimalnim primanjima, narušenog su zdravlja, a mnogi od njih nemaju bliskih srodnika koji bi o njima brinuli. U odnosu na potrebe veoma je mali broj domova za stare, a u postojećim domovima smještaj je skup što si većina penzionera ne može priuštiti. Istraživanja pokazuju da se, uprkos teškom materijalnom položaju, 41% starijih od 65 godina želi aktivno uključiti u društveni život. Imajući sve to u vidu nameće se potreba veće društvene brige i drugačije politike socijalne i zdravstvene zaštite ove kategorije stanovništva.

 

Općinsko vijeće je usvojilo i zaključke koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta života osoba treće životne dobi. Naglašeno je da treba podizati svijest građana putem javnih kampanja u mjesnim zajednicama i senzibilirati cijelu društvenu zajednicu za probleme ove ranjive populacije. Također treba podsticati i podržavati angažman drugih društvenih grupacija (nevladine organizacije, volonteri, mladi i drugi) u rješavanju životnih problema starijih osoba. Zaključeno je da se za potrebe osoba treće životne dobi traže sredstva u općinskom budžetu za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi ali i lijekova sa esencijalne liste za koje je potrebna participacija.

 

Osim toga, zaključeno je da u svakoj mjesnoj zajednici treba provesti anketiranje osoba treće životne dobi o njihovom socio-ekonomskom i zdravstvenom stanju i potrebama. Osim toga, bit će upućena inicijativa za finansiranje iz općinskog budžeta organiziranih oblika adekvatne fizičke aktivnosti za osobe treće životne dobi. Jedan od zaključaka je da se u saradnji sa Centrom za socijalni rad omogući smještaj u određene ustanove starih osoba koje se ne mogu o sebi brinuti i nemaju bližih srodnika.

 

Vezano za uspostavljanje općinskog Centra za zdravo starenje, zaključeno je da treba ubrzati rekonstrukciju poslovnog prostora u Titovoj 12 kako bi Centar što prije bio stavljen u funkciju.

 

Predloženo je da se na nivou BiH pristupi izradi strategije o brizi za osobe treće životne dobi, te da se obavezno izrade elementi takve strategije za općinu Centar kao lokalnu zajednicu.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti