Povećan broj zahtjeva za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga Općine Centar

Tokom ljetnih mjeseci, a posebno nakon uvođenja u pravni promet izvoda iz matičnih knjiga sa neograničenim rokom trajanja, u matičnom uredu Općine Centar povećan je broj zahtjeva za izdavanje tih dokumenata i za ispravke i dopune činjenica u matičnim knjigama, kao i broj elektronskih provjera za biometrijske dokumente.
Povećan broj zahtjeva za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga Općine Centar

Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar je pojasnila na koji način matični ured Općine Centar adekvatno reaguje na povećan broj zahtjeva po raznim osnovama.

–Kako bismo u što kraćem vremenskom roku i na zadovoljstvo naših korisnika odgovorili na zahtjeve, svi naši službenici rade produženo radno vrijeme do 18 sati, a posljednja tri mjeseca subotom i nedjeljom. Otkako smo od 17. juna ove godine krenuli sa izdavanjem izvoda sa neograničenim rokom važenja, povećan je broj korisnika naših usluga koji žele dobiti ove izvode. Tokom juna 2013. godine je iz matičnih knjiga Općine Centar izdato 35.000 izvoda, što je za 15% više u odnosu na isti period prošle godine. S ciljem smanjenja gužve u šalter sali Općine Centar, otvorili smo u dvorištu poseban šalter gdje građani mogu obaviti propisane uplate za izvode iz matičnih knjiga i administrativne takse. Građani također kopiraju i ovjeravaju kopije koje predaju umjesto originala, što dodatno povećava broj usluga koje pružaju uposlenici na šalterima za ovjeru.

Od maja prošle godine, kako je propisano federalnim Zakonom o matičnim knjigama, Služba za opću upravu Općine Centar je dobila nadležnosti za vođenje upravnog postupka i donošenje rješenja koja se odnose na ispravke i dopune podataka i naknadnih upisa u matične knjige, što je do sada bilo u nadležnosti kantonalnog MUP-a. Sada građani zahtjeve za ispravke predaju u matičnom uredu gdje dobiju i potrebne informacije vezano za proceduru i dokumentaciju za provođenje ovih postupaka, zbog čega se duže zadržavaju u šalter sali. U maju smo imali 432, a u junu 441 zahtjev za upravno rješavanje ispravki i dopuna činjenica u matičnim knjigama- kazala je Jasna Beba i dodala:

-U tom periodu povećan je i broj zahtjeva za elektronske provjere u matičnim knjigama radi povećanog broja zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša i elektronskih ličnih karti, posebno zbog toga što državljani BiH nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju ne mogu više putovati samo sa ličnom kartom u tu susjednu zemlju. Svakodnevno imamo od 1.500 do 2.000 zahtjeva za elektronske provjere u matičnim knjigama. Zakonski rok za te provjere je tri dana, a naši uposlenici to urade u duplo kraćem vremenu. Tokom juna izvršene su 21.823 elektronske provjere u matičnim knjigama, što je za 44% više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Da su u matičnom uredu Općine Centar i ovog ljeta pune ruke posla govori i činjenica da su u junu izdata i 11.303 uvjerenja po raznim osnovama, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja povećanje za 20%. Osim toga, to je i vrijeme upisa u srednje škole i na fakultete, za što su potrebni i izvodi iz matičnih knjiga rođenih. Sama činjenica da u matičnim knjigama Općine Centar imamo više od 700.000 upisa govori sama za sebe, što je nemjerljivo više posla u odnosu na ostale općine u Kantonu Sarajevo. Kako bismo olakšali našim građanima, u narednom periodu na web stranici Općine Centar:www.centar.ba, planiramo postaviti detaljne podatke vezano za postupke koji se provode u ovoj općinskoj službi - rekla je pomoćnica načelnika za opću upravu.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti