Pomoć porodiljama bez redovnih primanja

U Općini Centar je 10. jula 2013. godine upriličena podjela jednokratne novčane pomoći za 11 porodilja – stanovnica središnje sarajevske općine koje su u stanju socijalne potrebe.
Pomoć porodiljama bez redovnih primanja

Tako je iz općinskog budžeta devet porodilja dobilo po 250 KM, dok je po 500 KM isplaćeno za dvije porodilje po osnovu trećeg djeteta. U ime načelnika Općine Centar, novčanu pomoć porodiljama uručio je njegov savjetnik Mustafa Resić koji je, uz želje za dobro zdravlje, kazao da Općina Centar u okviru ovog projekta  po drugi put tokom 2013. godine dodjeljuje porodiljama pomoć.

–Prošli put je 13 porodilja dobilo ovu vrstu jednokratne novčane pomoći od Općine Centar. Projekt planiramo nastaviti i naredne godine i nadam se da ćemo biti u situaciji da povećamo iznos sredstava za porodilje, posebno zbog toga što pojedini nivoi vlasti, zbog nedostatka finansijskih sredstava, kasne sa isplatama novčane pomoći za porodilje– kazao je Resić.

O samom projektu pomoći za porodilje u stanju socijalne potrebe kojeg je Općina Centar pokrenula od ove godine govorio je Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja. –Načelnik Dževad Bećirević je predložio da se za tu namjenu u općinskom budžetu za ovu godinu izdvoji 50.000 KM, što je prihvatilo Općinsko vijeće Centar. Prema postojećim kriterijima, pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 250 KM imaju porodilje koje nisu u radnom odnosu a ostvarile su pravo na dječiji dodatak. Također, porodilje koje rode treće dijete, bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne, imaju pravo na 500 KM jednokratne pomoći tokom ove godine. Prema Pravilniku o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, na osnovu kojeg se dodjeljuje pomoć porodiljama, jedan od uslova za ostvarivanje naknade za majke koje rode treće dijete jeste da ukupni mjesečni prihod porodilje ne prelazi iznos prosječne neto plate u Federaciji BiH, odnosno iznos od 817 KM. Očekujemo naredne godine da iz općinskog budžeta bude izdvojeno više sredstava i da će više porodilja biti obuhvaćeno ovim projektom– kazao je Babić.

Među majkama kojima je danas uručena jednokratna novčana pomoć bila je i Muamera Kunić, koja ima petero djece. –Moje domaćinstvo broji osam članova i u teškoj smo ekonomskoj situaciji, tako da će nam pomoć Općine Centar dobro doći. Novac planiram potrošiti za nabavku neophodnih stvari za moju djecu posebno za malog Timura, koji ima dva mjeseca.

Dženiti Sijerčić je ovo drugo dijete. –Ekonomska situacija nije baš najbolja jer smo i suprug i ja nezaposleni. Ovo je vrlo dobar projekt i sve porodilje su zahvalne Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću– kazala je Sijerčić.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti