Građanima dostupan bežični internet na području Centra

U Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. zvanično je 9. jula 2013. godine pušten u funkciju bežični internet za građane, čije korištenje finansira Općina Centar.
Građanima dostupan bežični internet na području Centra

Pomoćnik načelnika Općine Centar za informatiku i informisanje Zlatko Voljevica je, prilikom prezentacije wi-fi konekcije općine Centar, kazao da su u prvoj fazi ovog projekta internet signalom pokriveni parkovi oko zgrade Općine Centar, plato KSC Skenderija, Mis Irbina ulica, Trg djece Sarajeva ispred BBI Centra, Veliki park, Radićeva i dio Titove ulice. –U drugoj fazi ovog projekta planiramo obuhvatiti područje oko pješačkog mosta ''Festina Lente'' koji spaja Radićevu ulicu sa Akademijom likovnih umjetnosti, te Obalu Maka Dizdara. Treća faza projekta podrazumijeva pokrivenost signalom oko Narodnog pozorišta, dok je u završnoj fazi planirano uvođenje bežičnog interneta u gradskom parku ''Jezero'' čije održavanje finansira Općina Centar– kazao je Voljevica i najavio nastavak realizacije projekata na poboljšanju e-uprave Općine Centar. Kako je planirano, Služba za informatiku i informisanje će u narednom periodu postaviti panoramske web kamere na više lokacija u Centru. Građani bi, putem web stranice Općine Centar: www.centar.ba, imali uvid u dešavanja na platou KSC ''Skenderija'', raskrsnici ulica Alipašine i Maršala Tita, na Trgu djece Sarajeva ispred BBI centra, te duž Titove ulice do spomen-obilježja ''Vječna vatra''. Panoramske web kamere bi također pokrivale prostor oko pješačkog mosta ''Festina Lente'' i prostor gradskog parka ''Jezero''.

-Ovo je velika prednost za naš grad, jer su sve veće evropske metropole uvele pristup bežičnom internetu. Najvažnija stvar je što imamo pristup informacijama u bilo koje doba dana i noći, što je bitno ljudima koji rade i studentima koji nemaju pristup internetu– kazala je studentica master studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aida Žigo.

Svi korisnici tokom jedne konekcije mogu koristiti internet u trajanju od 30 minuta, sa 15-20 MB preuzetog sadržaja, s ciljem fer korištenja bežičnog interneta. Pristup sadržajima koji su zabranjeni međunarodnim konvencijama neće biti dozvoljen. Trenutna brzina interneta je 2 Mbps, što može biti povećano u kasnijim fazama. Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti