U Velikom parku cvjetnim slovima ispisano ime Sarajeva

U organizaciji Međunarodnog centra za mir i Udruženja "Sri Chinmoy" 5. jula 2013. godine u sarajevskom Velikom parku organizovana je sadnja sezonskog cvijeća, čime se, osim uljepšavanja grada i ukazivanja na značaj zelenih površina, želi na simboličan način uputiti poruku mira koja ima poseban značaj jer je na mjestu gdje je podignut Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.
U Velikom parku cvjetnim slovima ispisano ime Sarajeva

Radnici komunalnog preduzeća ''Park'' su prethodno napravili gredice za cvijeće koje ispisuju ime Sarajeva, u koje su naši sugrađani posadili cvijeće – dar preduzeća ''Park''. U toj akciji su učestvovali članovi porodica poginule djece, predstavnici NVO Altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima ''Svjetlo'', Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Općine Centar i KJKP ''Park''. U ime Općine Centar cvijeće su posadili Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića.

Ovu lijepu akciju je vodio Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Međunarodnog festivala Sarajevo - Sarajevska zima, koji je ovom prilikom kazao da je prije 15 godina u Velikom parku zasađeno Drvo mira, sa simboličkom porukom posvećenom miru u svijetu. –U septembru ove godine planiramo, u okviru ''Nedjelje mira'', realizirati dvije akcije posvećene poboljšanju životnog okoliša i čuvanju stabala i zelenih površina u našem gradu– kazao je Spahić.

Među učesnicima današnje akcije su bile Nejra Grabovica koja je izgubila sestru Irmu (11) i Emina Imamović koja je ostala bez brata Mirze (5). Nejra i Emina su ovom prilikom kazale da im je teško, ali i drago kada vide da ljudi nisu zaboravili što se desilo u ratu i koliko je djece poginulo, te da će posađeno cvijeće podsjećati na velike gubitke koje su građani Sarajeva doživjeli tokom proteklog rata.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti