Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o položaju boračke populacije

Općinsko vijeće Centar održalo je 2. tematsku sjednicu 4. jula 2013. godine na čijem dnevnom redu je bilo stanje u boračko-invalidskoj zaštiti i socijalnoj ugroženosti boračke populacije.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o položaju boračke populacije

Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća. Tematskoj sjednici su prisustvovali i predstavnici boračkih organizacija općine Centar koji su zajedno sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu upoznali vijećnike o aktivnostima i problemima u radu tih udruženja.

U raspravi su iznesene pohvale što je ova značajna tema već više puta na dnevnom redu sjednica Općinskog vijeća Centar. Istaknuto da je Općina Centar dobar primjer brige o boračkoj populaciji i da je u Kantonu Sarajevu najviše učinila na poboljšanju njihovog položaja, počev od poticanja zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, dodjele novčane pomoći socijalno najugroženijim boračkim porodicama, potom na izgradnji spomen-obilježja poginulim braniteljima i još mnogo toga. I ove, kao i proteklih godina, u općinskom budžetu je za podršku boračkoj populaciji izdvojeno gotovo 600.000 KM, od čega 360.000 KM za aktivnosti i projekte boračkih udruženja. U raspravi je ocijenjeno da je saradnja izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar sa boračkim organizacijama na zavidnom nivou i da je treba dalje unapređivati na partnerskim osnovama.

Konstatovano je da se, zbog teške ekonomske situacije u zemlji ali i općenito nedovoljne brige vlasti, veliki broj pripadnika boračke populacije nalazi u izrazito teškom materijalnom položaju, iako naravno ima i onih koji su uspješno riješili svoje egzistencijalne probleme i ne žive u stanju socijalne potrebe. Kao najveći problem istaknut je veliki broj nezaposlenih demobilisanih boraca i članova boračkih porodica te da i oni koji su zaposleni često ne primaju redovno plate. Ukazano je na činjenicu da borci i njihova djeca u praksi nemaju prioritet kod zapošljavanja odnosno da se ne poštuje Zakon o dopunskim pravima boraca kad je u pitanju procenat zapošljavanja te da nema adekvatnih programa dokvalifikacije i prekvalifikacije. Stoga je sve veći broj onih koji su na rubu egzistencije i koji od boračkih udruženja traže jednokratnu novčanu pomoć za puko preživljavanje, nabavku ogrjeva i plaćanje režijskih troškova, kupovinu knjiga i školskog pribora za djecu. Sve više članova udruženja ima zdravstvene probleme i trebaju pomoć za liječenje, kupovinu lijekova i medicinsku rehabilitaciju. Navedeno je i da znatan broj boračkih porodica još uvijek nije riješio stambeno pitanje. Posebno je istaknut problem nedovoljne brige o djeci iz boračkih porodica i da im se u praksi ne daje prednost pri zapošljavanju, upisu u srednje škole i na fakultete te kod dodjele stipendija.

U raspravi je iznesen veliki broj prijedloga za poboljšanje položaja pripadnika boračke populacije ali i za unapređenje rada njihovih udruženja na dobrobit svih njihovih članova. Tako je naglašeno da treba obezbijediti dosljedno provođenje zakona koji se tiču prava boraca i njihovih porodica i inicirati izmjene i dopune zakona kako bi se to ostvarilo. Predloženo je da se provede edukacija pripadnika boračke populacije o njihovim zakonskim pravima, jer je veliki broj onih koji nisu o tome upoznati. Boračke udruge su zatražile da se Općina Centar više fokusira na razvojne projekte sa ciljem zapošljavanja te da se kroz određene odluke Općinskog vijeća daju olakšice onim privrednim subjektima koji zapošljavaju demobilisane borce. Zbog veoma teške ekonomske situacije zatraženo je povećanje grantova iz budžeta Općine Centar za projekte boračkih udruženja i pomoć njihovim članovima, posebno socijalno najugroženijim, kao i povećanje budžetskog granta za stipendiranje učenika i studenata. Kod raspodjele sredstava nevladinim organizacijama potrebno je davati što veću podršku projektima usmjerenim na boračku populaciju. Naglašeno je da i dalje treba sa dužnom pažnjom njegovati tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Kad je riječ o racionalnijem organizovanju boračkih udruženja Općine Centar predloženo je njihovo objedinjavanje s ciljem smanjenja administracije i efikasnijeg rada u interesu svih članova. Zatraženo je i formiranje jedinstvene baze podataka sa socijalnim kartonima boraca, kako bi se imala jasna slika stanja i mogle poduzimati adekvatne mjere za poboljšanje položaja boračke populacije. Izneseni su i zahtjevi za pojačan nadzor i stalnu kontrolu utroška budžetskih sredstava koja se daju boračkim organizacijama.

Uz konstataciju da su se boračka udruženja uglavnom fokusirala na socijalne probleme, rečeno je da boračku populaciju treba izvoditi iz socijalnih kategorija i vratiti im kredibilitet kakav zaista zaslužuju. U tom cilju potrebno je unapređivati saradnju boračkih udruženja sa lokalnim vlastima na partnerskim osnovama, uz uvođenje javno-privatnog partnerstva kako sa udrugama tako i sa njihovim firmama, kako bi se iznašli i realizirali najbolji modeli za zapošljavanje pripadnika boračke populacije i rješavanje njihovih egzistencijalnih problema, na dobrobit cijele zajednice.

Na završetku tematske sjednice zaključeno je da Komisija Općinskog vijeća za boračka pitanja, u koordinaciji sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu i predstavnicima općinskih boračkih udruženja koja su budžetski korisnici, sačini rezime ove rasprave sa prijedlozima mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja boračke populacije, a koji će biti razmatrani na jednoj od narednih sjednica Općinskog vijeća Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti